Скопие: София няма политическа воля да продължим нататък

0
100

„Няма да навлизам в коментар на предложенията и идеите на френското председателство, защото трябва да видим дали в София има политическа воля да се продължи нататък, но и не искам да казвам нашите позиции по въпроса с предложението на френското председателство, за да не създавам каквото и да било алиби в София преди техния политически дебат. Ние сме били в комуникация с френското председателство през цялото време по отношение на това какви са нашите виждания и оценки.“ Това каза в интервю за телевизия Телма министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, предаде БТА.

Той потвърди, че формално в страната все още не е пристигнало предложението на френското председателство за преговорната рамка за страната, „защото процедурата е такава“, но правителството в Република Северна Македония има визия какво се случва в европейската общност, комуникират своите позиции с европейските правителства по „всички възможни начини“. Стратегията на страната обаче е да изчака да види дали в София има политическа воля за влизане в конкретни разговори по конкретни въпроси, решения и документи, каквато засега не виждат.

„От сутринта съм в комуникация с колегите от европейските държави и независимо от натиска от определени политически партии в страната, смятам, че това е добра стратегия“, добави Османи.

„За езика сме казали, че португалското предложение е основа за добро решение, т.е. няма да приемем каквито и да е квалификации за езика в преговорната рамка, но също така няма да приемем историческите въпроси да бъдат условие за придвижване на процеса напред“, заяви Османи. Той уточни, че докато преговорите се движат в рамките на червените линии, определени от декларация на парламента в Република Северна Македония, няма нужда да съгласува нищо с парламента в страната.

„Предложението на Франция не обещава начало на преговори с ЕС, а само фотосесия в Брюксел. В него не се говори за започване на преговори, а за допълнителни конституционни промени, които трябва да включват българските искания“, коментира на свой ред лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, в интервю за TV24, предложението на френското председателство за преговорната рамка за Република Северна Македония. Според него управляващите в Скопие не трябва да чакат българската страна да отхвърли френското предложение.

„Имахме германско предложение, португалско предложение, което нашето правителство го приемаше. Защо всички те не са били добри за Румен Радев, а това предложение е добро, най-добро. Значи трябва да се замислим какво правим и къде отиваме? И трябва ли изобщо да мислим и да губим време или веднага да го отхвърлим“, каза лидерът на опозицията.

Мицкоски смята, че предложението ще бъде прието в българския парламент, но през юни Република Северна Македония няма да получи дата за преговори, тъй като физически не е възможно документът да се придвижи навреме.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук