Скъпи и прескъпи имена черпят днес заради красива българска мъченица

0
56

Днес православната църква почита Св. апостол и евангелист Лука и Света Злата Мъгленска – българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през 18 век по време на османското робство в България. Освен 12-те апостоли, които навсякъде следвали своя Небесен учител, Иисус Христос избрал още 70 ученици и ги пратил да проповядват Неговото учение по градове и села, пише блиц.

Преди да ги изпрати на проповед, Той ги наставлявал как да учат народа, дал им власт да изцеряват всяка болест. В числото на 70-те ученици бил и Св. Лука, родом от Антиохия, където на младини изучавал медицина и живопис, а по-късно бил и спътник на Св. апостол Павел при мисионерските му пътешествия. От Рим Павел пратил послания до християните от различни места. В тях той наричал Лука „лекар многообичан и брат, когото възхвалява цялата Църква“. По-късно Св. Лука се отправил за Египет, където в Тива устроил християнска църква, известна по-късно със своята многочисленост и светост. Основал и много други църковни общини в Египет, като лекувал не само телесни, но и душевни страдания. Свещеното предание говори, че Св. Лука нарисувал две икони: на Св. Дева Мария с Божествения Младенец на ръце и на светите първовърховни апостоли Петър и Павел.

По тоя начин той сложил началото на църковната иконопис за слава на Бога Христос, Божията майка и на всички светии. От Египет евангелистът дошъл вече твърде стар в гръцката област Ахайя, недалеко от Патра, където умрял мъченически на 80-годишна възраст. Император Констанций, син на Константин Велики, като научил за чудесата, които ставали при гроба на Св. Лука, наредил тържествено пренасяне на мощите в цариградската църква “ Св. Апостоли“. Като пръв християнски иконописец днес много зографи, художници и резбари са избрали Св. Лука за свой покровител и почитат светлата му памет на 18 октомври. Света Злата Мъгленска се ражда в бедно семейство в село Слатина (днес кръстено на нея Хриси), Мъгленско. Тя има още три сестри, като още от малка се проличава нейната рядка красота, смиреност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима вяра в Господ.

Рядката хубост на девойката й донася големи изпитания и става повод да понесе изпитания на велика мъченица. Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се ожени за него. Тя не скланя дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра. Турците дълго и безмилостно я изтезават, а след това я обесват и насичат тялото и на късове. Пречистена в огъня на страданията, Злата Мъгленска предава душата си на Бога на 18 октомври 1795 година. На някои от иконите си Светицата е изографисана в народна носия. Именници са Златка, Златина, Златко, Златан, Златомир, Лука, Лукан.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.