След спор, депутатите приеха коланите в автобусите

0
4155
Снимка: "Дневник"

Депутатите в спор за коланите в автобусите. Задължителното им въвеждане е заложено в Закона за пътищатаГЕРБ въвеждат глоби за автобуси и превозвачи, които не са оборудвани с колани и видеорегистратори.

Санкцията е 3000 лв. Тя е пренебрежимо малка, в сравнение с ефектите, които могат да се случат след това, заяви Станислав Иванов. С въвеждането на видеонаблюдение в автобусите при ПТП веднага ще се установява кой е виновен.

Председателят на транспортната комисия в НС Халил Летифов обясни, че ДПС ще подкрепи текста с мотива за спасяване на човешки животи. Иначе той щял да създаде повече проблеми на транспортните фирми.

Червените също не смятат, че така трябва да се приемат текстовете и също прогнозираха проблеми при въвеждането им.

Всички автобуси трябва да имат колани, това се записва в Закона за движение по пътищата и не допускаме регистрация на автобус без колани, просто не може да бъде регистриран и определяме превозите, за които това нещо не важи, коментира червеният Георги Свиленски.

Обърквала се философията на закона. Нужно било време за въвеждането на разпоредбите в практиката. Предложенията за коланите все пак минаха.

Припомняме, че споровете за това дали да се въведе задължение за автобусните превозвачи да оборудват превозните средства с колани започнаха още след първата тежка катастрофа с автобус тази година – на 13 април пострадалите в жестоката катастрофа на магистрала „Тракия“ загиналите бяха шестима, а 22 бяха ранени. Споровете се възобновиха и когато на 23 май на входа на София ТИР с турска регистрация удари отзад автобус на градския транспорт по линията Лозен – София.

На 25 август пък автобус катастрофира в Искърското дефиле и загинаха 17 души, а 21 бяха ранени.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук