СЛУЧАЙНА СРЕЩА! КАК БАБА ВАСКА ОТ ДЕЛЧЕВО УСПЯ ДА РЕШИ ВОДНИЯ ПРОБЛЕМ НА СЕЛОТО! Министър Емил Димитров на почивка в Пирин, случайността го доведе в неврокопското село, за да помогне за решаването на дългогодишен проблем!

0

Денят е събота. Напълно нормален трудов ден за всички жители на неврокопското село Делчево и тези, свързани със селото. Това време на годината – началото на октомври, е времето, когато се „събират градините“, както казват местните или иначе обяснено – времето, в което се прави последното събиране на земеделската продукция и нивите се зазимяват. Баба Васка Дробенова е родом от село Делчево, но живее в Гоце Делчев. Тя е един от многото хора, родени в това китно планинско райско кътче, които почивните дни са на село, отдали се на труд. Решила е да събере праза от градината и да го прибере в мазето на къщата си в града.

Сама, жената, „задянала цедилката“, както викат тук на текстилното приспособление, наподобяващо малък хамак, нещо като старовремска раница, с няколко вързопа праз и тръгнала да го носи към града. Тук е така, не стига, че се налага да работиш цял ден на нивата, за да напълниш долапа за зимата, но след това нямаш избор – „задяваш“ товара на гърба си и го носиш цели осем километра през гората към града.

Ходейки, изморена, натоварена с праза си из калдъръмите на село Делчево, баба Васка се заглежда в едни от туристите, идващи насреща. Селото днес е атрактивна туристическа дестинация и почивните дни се радва на заслужен интерес от много туристи, любители на красивия Пирин и селския туризъм. Този турист, придружаван от други хора, обаче е много познат на Баба Васка Дробенова. Виждала го е някъде. Ами да! По телевизията. Спира се смело жената и заговаря човека, който заедно със свои приятели обикалят селото и се наслаждават на красотите му.

„Къде съм те виждала тебе, баба…?“, задава въпроса си отрудената делчовалийка и моментално разбира, че пред нея е самият министър на околната среда и водите – Емил Димитров. Следва смях, сладки приказки, снимки… Приятелите на министъра, с които той е решил да прекара почивните дни в Пирин планина, заговарят бабата, предлагат й да я почерпят нещо, но тя отказва, път я чака… Искала просто да се запознае с „големия човек“, да си поговорят. Приятната суматоха обаче събира и други хора от селото. Официално се разбира, че „голям човек“ е посетил селото. Следват снимки, лаф приказки, министърът влиза в роля и започва да задава въпроси, как живеят хората тук, как минава ежедневието им, развива ли се Делчево, защото било много красиво…

Тогава нещо в старата жена проблясва и решава да сподели един дългогодишен проблем на село Делчево. Това е водата. „Във вода газим, жадни ходим, господин министре…“, изплаква баба Васка и другите делчовалии, насъбрали се около тях, я подкрепят. Разказват на министъра патилата си с резервоара за вода на селото, който вече е прекалено малък, за да отговаря на нуждите на селото. „Събота и неделя има ли туристи и гости по къщите, водата свършва. Няма. Трудно е без вода…“, казва баба Васка. Другите хора също споделят това, че от години Делчево буквално се подлага на воден режим, защото, хем се развива, увеличават се хотелчета и къщи за гости, но резервоарът на селото е стар и  не е достатъчен. При толкова изобилие от планинска вода – селото е във водна криза.

И какво се случва? Министър Емил Димитров спира с приказките и започва с действията. „Намерете ми една рулетка…!“, заповядва той на местните и съобщава на приятелите си, че разходката е свършила. Време е за работа. Министърът, придружен от още двама жители на селото, настоява да бъде разведен из цялото трасе на водоснабдяването на селото. В това число ходи на място при стария воден резервоар при скалите над селото. Поне час анализ на ситуацията, измервания, консултации по телефона, въпреки че не е работен ден и… решено. Нов резервоар на село Делчево ще има. Проблемът ще бъде решен. Теренът е фиксиран, малко над селото. Мястото отговоря за градеж на двеста кубиков резервоар. Старият резервоар ще бъде буфер, тръба от сто и петдесет метра ще свързва двата резервоара. Министър Димитров обещава на местните, че още в началото на седмицата започват проектиране, следва заповед за изграждане… Един дългогодишен проблем на селото е на път да се реши. Всъщност е разрешен!

И това не е един от „Дивите разкази“ на Хайтов. Това е реална случка, заснета и преразказана за Топ Преса от жители на село Делчево. Планината човек с човек среща, човек с човек продумва и тази думи ражда блага. За това село Делчево е благословено. Красотата и харизматичната му сила привлича хората от различните слоеве на обществото, а те от своя страна правят нещо в негова полза.

И в случая благодарностите не са за министъра. Благодарностите са за баба Васка! Да ни е жива и здрава за добрата й дума и мъдрост, спомогнали да решат водния проблем на село Делчево.

 

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.