Стефан Янев не можа да направи партия, отива с отцепници от „Атака“, земеделци и зелени на избори

0
151

Въпрекки големите надежди Стефан Янев не можа да направи партия и отива на изборите с отцепници земеделци и зелени.

 

Макар че преди седмица съдът допусна вписването на „Български възход“ в регистъра на политическите партии, днес партията на бившия служебен премиер и министър на отбраната Стефан Янев се регистрира за участие в изборите на 2 октомври с мандатите на „партии съмишленици“ – „Свобода“, „Партия на зелените“ и „Земеделски народен съюз“, съобщи партийният пресцентър.

Причината е, че както и в случая с „Продължаваме промяната“, регистрацията на партията все още не е отразена в регистъра на партиите, а събирането на подписи за участие във вота може да започне едва след като това стане.

Така Янев ще участва във вота с три мандатоносителя, които са формирани след отцепване от други популярни за времето си формации.

Партия „Свобода“ беше основана през 2007 г. от някогашния приближен до Волен Сидеров депутат от „Атака“ Павел Чернев. Двамата със Сидеров бяха главни действащи лица в инцидент на магистрала „Тракия“, в който засякоха друг автомобил, а след това атакуваха физически шофьора и колата. Чернев беше изключен от „Атака“, след като обвини Сидеров и тогавашната му съпруга Капка Сидерова, че са го принудили да лъжесвидетелства. Юристът, който беше неуспешен кандидат за кмет на София и за президент, почина внезапно през 2016 г.

 

Сега председател на „Свобода“ е Владимир Симеонов, също бивш член и симпатизант на „Атака“. Партията участва в парламентарни избори за първи път през 2021 г.

„Партия на зелените“ беше създадена след разцепването на Зелената партия на Александър Каракачанов през октомври 2000 г. Инициатор на разкола и пръв лидер на формацията беше бизнесменът Христо Порточанов, който през 90-те години на миналия век ръководеше футболния клуб „Нефтохимик“.

Днес председател на формацията е Валентин Симов.

Партия „Земеделски народен съюз“ (ЗНС) е една от множеството земеделски формации, които се нароиха в България в началото на хилядолетието. Тя се появи се появи през 2008 г. след разцепването на БЗНС-Народен съюз с лидер Анастасия Мозер. Съюзът участваше, заедно с ОДС, в управляващата коалиция зад кабинета на Иван Костов между 1997 и 2001 г. Първият председател на ЗНС беше Стефан Личев, дотогава съмишленик на Мозер и депутат от БЗНС-Народен съюз. Впоследствие Личев беше сред учредителите на АБВ на президента Георги Първанов.

В момента начело на ЗНС е Румен Йончев, който в последните десет години премина през множество политически превъплъщения – от депутат на БСП, през сътрудничество с Яне Янев и Николай Бареков до участие в листите на „Изправи се! Мутри вън!“ на Мая Манолова миналата година.

Преди Манолова да учреди партията си „Изправи се България“, в публичното пространство се появиха спекулации, че тя ще се присъедини към политическия проект на Янев. Тогава се твърдеше, че тя има желание да работи с него, но изчаква да види в какъв идеен профил ще се позиционира. По-късно Манолова заяви, че възможност за сътрудничество със Стефан Янев би могло да има само ако партията му приема приоритетите на „Изправи се.БГ!“ и това не означавало общ политически проект.Епицентър.бг

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук