Стомашно разстройство – нов симптом на коронавируса от щам Делта

0
92

Индикиран е нов симптом на коронавируса. Индийският вариант на новия коронавирус, известен още като Делта, може да се прояви със стомашно-чревно разстройство, съобщи ТАСС, цитарана от БТА.

„От такива симптоми на инфекцията напоследък се оплакват много руснаци, заразени с Ковид-19“, каза белодробният специалист д-р Алексей Никишенков.

„Обикновено не знаем пред какъв щам сме изправени, защото в рутинната практика не се правят изследвания за подвида на коронавируса. Но мога да отбележа, че в последно време, след като започна разпространението на щама Делта, пациентите с коронавирус все по-често се оплакват от разстройства на стомашно-чревния тракт – диария, коремни болки. Тези симптоми се прибавят към известните отпреди – кашлица, слабост, болки в мускулите“, каза той.

Появата на „стомашен ковид“ при пациентите, заразени с варианта Делта, потвърди и имунологът д-р Владимир Болибок.

„За щама Делта, който сега атакува, е характерен т.нар. „стомашен ковид“. Често към известните симптоми се прибавят болки в корема, повръщане и диария“, каза той.

Вирусологът д-р Виктор Ларичев е категоричен, че всички симптоми, проявявани досега от пациентите, заразени с основния вариант на коронавируса, остават актуални и при индийския щам. „Симптомите остават същите. При всички инфекциозни заболявания първо се повишава температурата – това е било така, така и остава“, подчерта той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук