Страх скова България! Страх от глобална война, дори с използване на ядрено оръжие

0
1622

Повече от половината българи смятат, че в момента има реална опасност от глобален военен конфликт. Около 53% или 2.9 млн. души са на това мнение. Общо 34% (близо 1.9 млн. души) пък смятат, че в идните няколко години някоя от глобалните ядрени сили може да използва ядрено оръжие при евентуална война. Данните са от национално представителното изследване на социологическата агенция „Галъп интернешънъл“, проведено на 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи.

Над половината българи очакват глобална война, всеки трети допуска използването на ядрено оръжие

При допитването повечето хора са заявили, че харесват балансираната външна политика. В същото време обаче искат и далеч по-безкомпромисна вътрешна политика.

Общо 62% от запитаните са на мнение, че премиерът Бойко Борисов се справя добре с външнополитически дейности като председателството на Съвета на ЕС и дипломацията. Същият процент хора смятат, че с президента на Турция Реджеп Ердоган трябва да се водят преговори, докато всеки трети твърди, че те са излишни.

В същото време участвалите в допитването продължават да очакват далеч по-ефективни и твърди действия срещу проблемите в страната и особено спрямо корупцията. Така например скорошните акции на прокуратурата в болници срещат практически единодушно одобрение – 93%.

Радикални позиции като тези на вицепремиера Валери Симеонов срещу рекламата на хазарт също срещат солидна подкрепа – 71%.

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук