Събарянето на монумента при НДК е градският бъг на годината

0
7182
© Николай Дойчинов

Събарянето на монумента „1300 години България“ пред НДК е градският бъг на годината. Това решиха единодушно журито и публиката втазгодишното издание на конкурса, организиран от блога за архитектура WhATA.

В тази категория номинирани още бяха Ремонтът на НДК, събарянето на Двойната къща на бул. „Васил Левски“ в София, Пловдив се готви за културна столица и лъвът, появил се на мястото на паметника „1300 години България“.

В осмото издание на наградите в различните категории са гласували 1794 души, от които 283 са архитекти или студенти по архитектура.

Протестите срещу високите сгради са избрани за архитектурна тенденция на миналата година от публиката, докато журито залага на т.нар. „Патриотичен кич“. Различни победители има и в категорията „Архитектурно събитие на годината“, като професионалистите залагат на тръгването на „Визия за София“, докато гласувалите читатели залагат на събитията във Варна покрай избирането й за младежка столица.

В раздела „Сграда на годината“ журито избра реконструкция на къща до Античния форум в Стара Загора, а публиката – временна библиотека „Рапана“ във Варна.

За нормалност на годината са обявени новото площадно пространство, Крайбрежна алея, Варна (журито), и ремонтът на водната каскада в центъра на Плевен (публиката). За личност на годината единодушно са посочени хората зад проекта „Спаси София“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук