СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ МВР затяга мерките за контрол по пътищата и ГКПП за празниците

Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес"

Взети са всички мерки за обезпечаване на реда в населените места и движението по пътищата на страната и през ГКПП във връзка с предстоящите празници. Това стана ясно на пресконференция в Главната дирекция „Национална полиция“, в която участваха комисар Бойко Рановски, началник на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП, инспектор Дарин Димитров от отдел „Охранителна полиция“, ГДНП, комисар Тенчо Тенев, началник на отдел „Пътна полиция“ – СДВР, и комисар Борислав Муеров, началник на отдел „Охранителна полиция“ в столичната дирекция.

Безопасността по пътищата! 

По основните пътища на страната са разположени екипи на Пътна полиция, каза комисар Рановски. „Ще има максимален брой полицейски екипи на всички места, където има масово събиране на хора и по всички основни трасета, за да може да се подпомага трафика и да се предотвратят пътни инциденти“.

Комисар Рановски напомни на водачите, че до края на седмицата е в ход специализирана полицейска операция за невръчени електронни фишове и неплатени глоби. „Нека всички водачи, знаят, че ако бъдат спрени и се установи, че имат неплатени фишове, може да им се наложи да прекратят пътуването си, поради отнемане на свидетелството“, каза началникът на Пътна полиция.

Освен за задължения по ЗДвП, униформените и през трите почивни дни ще следят да не се шофира след употреба на алкохол и/или наркотични вещества, както и за спазване на скоростните режими.

По традиция днес от 16 до 20 часа се ограничава движението на товарни автомобили. Същата мярка е предвидена, но за времето от 14 до 20 часа в последния почивен ден.

От 14 часа днес по всички изходи на столицата са разположени екипи, които при нужда да подпомагат и регулират движението. Това каза комисар Тенчо Тенев, началник на отдел „Пътна полиция“ в СДВР.

Той припомни, че за излизащите от София по пътя за Владая е предвидено реверсивно движение – днес за излизащите от столицата са предвидени две платна, а в последния почивен ден същата мярка е предвидена за влизащите.

Охрана на масови мероприятия! 

Вече е ход прилагането на мерки, които да гарантират реда и спокойствието на гражданите в празничните дни, стана ясно от думите на инспектор Дарин Димитров от отдел „Охранителна полиция“ в ГДНПП. Той поясни, че на местата, където се очаква масово събиране на хора, е предвидено засилено полицейско присъствие и няма да се допускат хора в явно нетрезво състояние.

Той предупреди още, че на такива места ще бъде ограничаван и достъпът на граждани с обемисти багажи, както и въоръжени лица. По отношение на мерките за парада в София, на 5 май, всички улици, които водят към президентството, ще бъдат тампонирани с механизирана техника, за да се гарантира сигурността, каза началникът на отдел „Охранителна полиция“ в СДВР комисар Борислав Муеров.

На 6 май, по традиция на площада ще се проведе големият парад, организиран от Министерството на отбраната, но освен него има и редица съпътстващи инициативи. Поради тази причина са взети всички необходими мерки и е създадена организация за охрана и опазване на обществения ред.

„На 5 май от 18 часа пред президентството се организира музикално събитие на духовите оркестри, където ще бъдат изградени контролно-пропускателни пунктове“, каза той и допълни, че на всички мероприятия ще има допълнителни екипи. Засилени мерки са предвидени за 6 май за самия парад.

Муеров посочи, че и на 5 май в цялото парково пространство в Борисовата градина ще има полицейски екип – поводът е честването на 70-годишнината на ЦСКА.

Преминаване през гранично-контролно пропускателни пунктове! 

В „Главна дирекция „Гранична полиция“ е създадена организация за недопускане на продължително изчакване при преминаване през граничните пунктове, предвид вероятната висока интензивност на движението през празничните дни. Осигурен е непрекъснат режим на работа на ГКПП чрез включване в дежурните смени на достатъчно полицейски служители, осъществяващи граничен контрол.

Проведени са срещи с ръководителите на граничните служби на съседните държави, включително и на съвместните ГКПП, с цел договаряне на общи мерки за ускоряване на проверките през почивните дни.

Осъществява се необходимото взаимодействие с ръководствата на другите служби за граничен контрол. Набелязани са мерки по отношение на проверките на пътниците, с цел предотвратяване на опити за преминаване с подправени, неистински или преотстъпени документи за самоличност.

Съветваме гражданите да използват и алтернативни маршрути и да се насочват не само към основните, но към по-малките гранични пунктове. Ако пътуват непълнолетни с един родител или без родителите си, да бъдат снабдени с нотариално заверено съгласие от отсъстващия родител. Да носят оригинал и копие на този документ, като копието остава на граничния пункт.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.