Съдът окончателно постанови, че партията на Божков не може да участва в изборите

0
106
Върховният административен съд отхвърли жалбата на Политическа партия „Гражданска платформа Българско лято“ против решение на Централната избирателна комисия, с което се отказва регистрацията на партията за участие в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г.

Върховните магистрати от тричленния състав приемат, че при постановяване на обжалваното решение ЦИК не е допуснала нарушение, представляващо основание за неговата отмяна и законосъобразно е отказала регистрацията на партията, тъй като към заявлението не е представено удостоверение за актуална банкова сметка.

Непредставянето на което и да е от задължителните приложения към заявлението за регистрация по чл. 133, ал.3 Изборния кодекс е самостоятелно основание за отказ за регистрация, категорични са от ВАС. От там посочват още, че ЦИК действа в условията на обвързана компетентност и извършва проверка само по представените документи и няма право да преценява причините за допуснати непълноти в приложенията.

В изборите за народни представители участват политически партии, притежаващи актуална банкова сметка, без която не може да се обслужва предизборната им кампания.

Решението е окончателно, заключват от съда.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук