Съдят тримата полицаи, откраднали цигари за над 2 млн. лв. от държавен склад

0
1961
Водят под конвой полицаите Божидар Милев и Николай Апостолов в съдебна зала.

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Окръжния съд в Плевен обвинителен акт спрямо трима полицаи, хванати да крадат акцизни стоки, които вече са били конфискувани в полза на държавата.

Според обвинението тримата полицаи – Емил Х. , Иван Д. и Денислав М., извършили кражба в особено големи размери. И тримата бивши полицаи били служители на Областната дирекция на МВР в Плевен. От държавното обвинение информират за длъжността на само един от тримата – Денислав М. Същият заемал длъжността „разследващ полицаи“, а към периода на извършеното от тримата престъпление той бил началник на Второто районно управление в Плевен.

Обвинителният акт е за това, че в периода от месец януари 2014 г. до октомври 2014 г. тримата полицаи са отнели чужди вещи, които са собственост на държавата.

Те откраднали акцизни стоки – контрабандни цигари, възлизащи на обща стойност 2 364 252 лева.

Тримата извършили деянието в условията на продължавано престъпление и сговор. За целта на обира униформените използвали моторно превозно средство и технически средства – стълба, метална пластина и метален лост.

Тримата полицаи били наясно, че в помещението има много нелегални цигари. Задържаните акцизни стоки се помещавали в мобилизационна база за военновремеви действия на ОДМВР-Плевен, намираща се в землището на село Згалево, община Плевен. В склада имало 621 745 броя кутии с цигари без бандерол, които са били иззети като съществено доказателство.

Мобилизационната база се стопанисва от дирекция „Отбранително-мобилизационна подготовка“ – МВР и достъпът до помещенията в нея се осигурявал чрез строг пропускателен режим.

Според обвинението тримата полицаи се наговорили да оберат склада. Понеже се охранява, те спомогнали техен познат, който не бил запознат с намеренията им, да стане охрана в склада.

Крадците дебнели когато приятелят им ще бъде на работа и в рамките на следващия месец тримата прониквали многократно в помещението и изнасяли от там кашони с цигари. След това полицаите продавали цигарите на трети лица.

За цялата си престъпна дейност тримата успели да задигнат общо 382 134 броя кутии с цигари.

Действията им били разкрити чак през месец март 2016 г., в хода на извършена проверка на веществените доказателства по воденото досъдебно производство.

Тримата извършители са отстранени от длъжност.

Ако бъдат признати за виновни, бившите полицаи могат да влязат зад решетките за срок от 10 години до 20 години.

Грози ги и конфискация на цялото или част от имуществото им.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук