С какво плаши Иван Гешев протестиращите срещу номинацията му?

0
279

Само след седмица предстои изборът на нов главен прокурор. И колкото повече доближава датата 24 октомври, толкова повече се разпалва истерията на противниците на единствената кандидатура.

С какво плаши Гешев кръговете около съдиите на Калин Калпакчиев и Лозан Панов и протестърското общество около „Капитал“ и „Боец“?

– Иван Гешев ще бъде първият от средите на държавното обвинение на този пост след 1992 година.

– Цялата му кариера е свързана с разследването.

– Като ръководител на Специализираната прокуратура с работата си прави впечатление в Брюксел и Европейската комисия отчита повишена ефективност в борбата с корупцията и организираната престъпност.

– Реалистично определи още през месец май, че борбата за поста главен прокурор ще бъде кална и на кален терен, заради различни интереси. В началото на октомври коментира отново: „Който и да е номиниран за главен прокурор, след като не е от кръга приятели на тези, които генерират напрежение, щеше да му се случи това, което се случва. Един тесен, малък, вкл. и политически кръг“.

Какво ще предложи Иван Гешев като визия за работата на държавното обвинение през следващите 7 години предстои да разберем. Факт е обаче, че името му влезе в медиите и обществените среди по повод знакови разследвания: за фалита на КТБ, задържането заради подкуп на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева. Гешев наблюдава отблизо и разследванията срещу бизнесмените Арабаджиеви, Баневи и Миньо Стайков.

Мнозина коментират, че има нарочна медийна кампания името на Иван Гешев да се споменава с повод и без повод. Поводите, обаче, са такива и с такава честота, че няма как да не се споменава. За това говори и значително по-добрата оценка от Еврокомисията за борбата с корупцията.

На мнозина не им харесва и острия, понякога непремерен, изказ на Гешев, но в същото време държавното обвинение показа характер и отстояване на тезите си в обвинението.

За това дали е подходящ или не за поста главен прокурор и защо определен кръг се плаши от неговия избор, говорят две негови реплики:

„ Хора с милиарди седят в арестите в момента, което никога не се е случвало“.

„Борбата за поста ще бъде кална заради различни интереси – интереси на хора, които искат да заемат тази позиция, интереси на олигарси, които искат да си сложат свои хора на тази позиция“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук