С феноменална врътка жената на Таки върти сделки за милиони

0
1249

Приятелката на Христофорос Аманатидис-Таки е станала съсобственик в пловдивския мол „Марково тепе“, показа проверка на в. „България Днес“. Манекенката Боряна Шехтова, която преди години роди дете на Таки, държи десет процента от акциите на търговския център, оценяван на близо 100 млн. лева. За тях Шехтова плаща скромните 293 хиляди лева вместо полагащите се около 10 млн., сочат документите за сделката.Феноменалният си удар Шехтова прави в края на април тази година. Дотогава търговският център е собственост на група чуждестранни бизнесмени. Неговото строителство започва през 2008 г. с кредит от 45 млн. евро от австрийска банка. Заради различни скандали и неуредици с общината огромната сграда така и не е завършена. В резултат вноските по заема няма как да се обслужват. След като трезорът си иска парите миналата година, кредитът е откупен от бизнесмена Георги Василев, който е женен за сестрата на Боряна Шехтова Анна.

Последвалият търг за продажбата на мола е спечелен от едноименната фирма „Марково Тепе мол“. Условието е да се плати заемът от 45 млн. евро и натрупаните лихви заедно със задължение да се инвестират още 12,5 млн. евро за дострояването на търговския център. По време на сделката купувача „Марково Тепе мол“ е собственост на офшорката „Атиумко лимитид“. В края на април 2016 г. на нейно място влизат нови акционери.

Регистрираните на Британските Вирджински острови офшорки „Термиа Асет Холдингс Лимитид“ и „Ливия Трейдинг лимитид“ придобиват 90 процента от дяловете. Техните собственици остават неясни. По неофициална информация зад първата стоят капитали на Таки, който използва анонимното дружество, защото трудно може да докаже законния произход на десетките милиони левове инвестиции. Пълномощник на втората офшорка е бизнесменът Георги Василев, съпруг на сестрата на Шехтова – Анна. По неофициална информация Василев е и собственик в сянка на анонимната фирма.

Веднага след смяната на собствеността работата по строителството на търговския център отново е възобновена. Според последното съобщение молът трябва да бъде открит в края на месеца.

Останалите 10 процента от акциите стават собственик на жената на Таки Боряна Шехтова. За тях бившата манекенка дава скромните 293 хиляди лева. Платената от Шехтова цена е многократно по-ниска от реалната и при добро желание би могла да предизвика интерес от данъчните, обясняват експерти.

Малко преди покупката на мола бившата манекенка предвидливо се подсигурява. След серия нелогични на пръв поглед сделки тя успява да си докара печалба от близо 11 млн. лева. Врътката се реализира в рамките на един месец и на практика прави гаджето на Таки и официално изключително богата.

Феноменалната врътка Боряна Шехтова реализира чрез фирма „Про диал“. Макар да няма солидна история в началото на 2015 г. дружеството успява да купи 114 дка край Несебър от Министерството на отбраната. Платената цена е почти 5 млн. лева, което според експерти е доста по-ниска от пазарната. Вероятно това е причината военното ведомство да не шуми около сделката и дори да отказва да посочи купувача.

Година по-късно Шехтова купува 66,6 процента от дяловете в „Про диал“. Напук на всякаква бизнес логика на 17 март 2016 г. жената до Таки плаща едва 8 лева за фирмата с огромния парцел по морето. Останалите дялове отново на символична цена са купени от сестра й Анна Шехтова.

Вместо да застроят апетитния терен, двете красавици предпочитат моментално да вдигнат капитала на фирмата си от 12 на цели 200 лева. Месец по-късно „огромната“ инвестиция им се отплаща. На 26 април тази години сестри Шехтови успяват да продадат половината от купената за 12 лева фирма за впечатляващите 12,75 млн. лв. Според документите по сметката на Боряна влизат 11 349 696 лв., а по тази на Анна – 1 296 944 лв. Така, освен че доказват огромни доходи, двете дами остават и акционери в дружеството, планиращо да направи огромни инвестиции край Несебър.
Купувач е мистериозната офшорка RISG Limited от Обединените арабски емирства. В арабската страна според запознати дълго време се укриваше и Таки, докато българските власти официално го издирваха.

Източници от подземния свят твърдят, че именно Аманатидис е човекът, стоящ зад финансовата врътка с милионите. Целта е да осигури бъдещето на половинката си и общият им син, в случай че се случи нещо с него.

Прехвърлянето на легален бизнес към манекенката започва още преди две години, разказват близки до сочения за наркобос. По това време Боряна тъкмо е забременяла след множество опити и моментът с подобен бляскав подарък е изключително подходящ.

След дадени указания от боса неговите доверени хора у нас спешно се задействат. Така през лятото на 2014 г. на името на моделката е прехвърлена фирма „Акаунт фактор“. Дружеството върти мащабна търговия в Слънчев бряг и притежава десетки апартаменти и магазини в курорта.

Макар и собственичка на сериозен бизнес, Шехтова от години живее в Дубай заедно с възлюбения си. Двамата се установяват там още от 2008 г., след бягството на Аманатидис от разследващите. В началото подземният бос държи Шехтова като своеобразна пленница, разказват запознати. Красавицата спешно е принудена да прекъсне изявите си на модния подиум. Забранени са й дори контактите с приятели у нас.

Мацката дори няма право да си вдига телефона без позволението на Таки. Близките й също са принудени да мълчат и да не дават информация за Боряна от страх да не й навредят.

Пленничеството на моделката прекъсна едва след като ражда син на боса. След щастливото събитие на Боряна й е позволено да си дойде у нас заедно с невръстния Николай. Повод за посещението е сватбата на неин роднина. Престоят на Шехтова в родината е едва няколко дни, а за сигурността й се грижи солидна охрана. Веднага след това тя отново замина за Дубай.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук