ТЕМАТА НА ДЕЙЛИ ПРЕС! ОФИЦИАЛНО! На 26-и септември ВСС решава съдбата на подчинения на олигархията шеф на СГС Калоян Топалов

0
5616

Репортер: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС – СОФИЯ

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще гласува оставката на плененият от олигархията шеф на СГС  Калоян Топалов. Това ще се случи по време на заседанието, което ще се проведе на 26-и септември, научи агенция „Дейли Прес“. 

Припомняме, че Калоян Топалов подаде оставка като настоя да бъде освободен от поста от настоящия състав на Висшия съдебен съвет, считано от 2 октомври – последния ден от мандата му.

Оставката на административния ръководител на Софийския градски макар на пръв поглед да изглеждаше изненадваща, според анализатори тя категорично е закономерен резултат от провала на управлението на най-големия окръжен съд у нас. Съд, който (все още) e натоварен по силата на Конституцията и законите на страната с борбата с корупцията по високите етажи на властта, политическия живот, тъй като пред него се регистрират партиите и не на последно място – решава търговски спорове, зад които често се крият солидни корпоративни интереси.

В конкретната ситуация, Топалов “хвърля” оставка не защото поема отговорност за собствения си провал, а за да се опита да се спаси от нея. “Оставката” на Топалов, както и на една от неговите заместнички, трябва да се разглежда като поредна провокация и опит на олигархичните кръгове да овладеят все по-големи територии в правосъдната система. “Оставката” на Топалов не е покаяние, тя е част от мащабен план за дестабилизиране на институциите и държавата в навечерието на най-важния приоритет на държавата в последното десетилетие – българското Председателство на Съвета на Европейския съюз. Избирането на Топалов за председател на СГС в средата на 2015 г. е една от най-големите грешки на настоящите кадровици на Темида, твърдят добре запознати представители на съдебната система у нас.

На 26 септември се очаква ВСС да посочи кой ще стане временен шеф на съда до избирането на нов титулярен председател. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В dailypress-bg.com!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук