ТЕМАТА НА DAILYPRESS.bg! КНСБ: Парите в България отиват при богатите, а не при бедните (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

"Над 150 колективни договора са сключени в общините във Варна и Бургас

0
18228
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес"

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, DAILYPRESS.bg / СОФИЯ / КНСБ

Разликата между средните работни възнаграждения в различните сфери у нас достига до 5.5 пъти. Най-добре платените и най-лошо платените икономически дейности у нас силно се различават откъм заплащане. Това показват данни на КНСБ от представянето на Годишния доклад на Конфедерацията по колективно договаряне на заплатите за 2017 година, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Според статистиката на КНСБ най-ниско платените работници у нас през 2017 година са тези, които работят в сферата на ресторантьорството – със средна заплата от 580 лв., докато специалистите в информационните технологии получават средна заплата от 3 150 лева. Данните сочат и че в сравнение с други европейски държави средната работна заплата у нас номинално изостава между 5 и 10 пъти.

Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“

През 2017 г. средната работна заплата в страната се увеличи с 12% и достигна до 1 060 лева. Спрямо 2016 г. увеличението на средната работна заплата е със 115 лева.

БВП на България за миналата година доближи 100 млрд. лева, крайното потребление нарасна до 4.5%, а брутното капиталово образуване – до 3.8%. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на конференцията по представянето на доклада.

Според Димитров документът прави обобщение на увеличението на възнагражденията в страната по сектори, региони и професии през 2017 година и чертае посоките, в които те ще повишават през 2018 година. „През последните 5 години данните показват, че компенсацията на наемния труд се промени с повече от 6% и достигна до 43.3% за ръста на БВП за миналата година. Това е общата компенсация на наемния труд за заплати и осигуровки за тези 5 години“, констатира той.

Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“

Шефът на Конфедерацията заяви и че 6 милиарда и 100 милиона лева от допълнителната добавена стойност за тези пет години са отишли повече към по-богатите, а най-малко към бедните. „В различните организации масовото увеличение е от 3 до 5%“, изтъкна Димитров и допълни, че от 2 милиона и 300 хиляди наемни работници около 700-800 хиляди са покрити с наемни трудови договори.

Димитров заяви и че проблемните сектори, в които няма сключени колективни трудови договори, са в областта на леката промишленост и хранителната промишленост. „Над 150 колективни договора са сключени в общините във Варна и Бургас, които са надградили в заплащането на своите служители“, отчете още шефът на КНСБ.

Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук