Типично пролетно, майско време! Тази седмица – спад на температурите и валежи

0
187

Днес облачността ще се задържи значителна. На отделни места, главно в планинските райони ще превали. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток и с него ще нахлува хладен въздух. Дневните температури слабо ще се понижат, но ще остане топло, с максимални температури между 24 и 29 градуса.

Тази седмица ще захладнее, прогнозира пред „Фокус” синоптикът Анастасия Стойчева от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Ако във вторник температурите все още ще са предимно между 27 и 30 градуса, по черноморското крайбрежие доста по-ниски – под 20 градуса заради температурата на морската вода и потока от изток, то в сряда и четвъртък ще се понижат.

В сряда ще са между 22 и 27 градуса. В четвъртък максималните температури ще са между 20 и 25. По-ниски ще останат по Черноморието, предимно между 16 и 18 градуса.

Времето ще бъде типично пролетно, майско. С дни, в които ще има краткотрайни, но интензивни валежи, придружени с гръмотевици и в края на седмицата времето ще бъде по-спокойно, в повечето райони без валежи. Седмицата ще започнем все още с поток от юг-югозапад, в който облачността ще е значителна, предимно средна и висока и все още с вграден прах от Сахара.

Валежите в началото на седмицата, понеделник и вторник, ще са все още на отделни места, главно в планинските райони в западната част от страната. Докато в сряда и четвъртък с очакването понижение на температурите от североизток през страната ще премине атмосферно смущение, което ще доведе до по-съществени валежи. При това в северозападната половина от страната има повишена вероятност локални интензивни валежи с по-съществени количества. В следобедните часове те ще са придружени с гръмотевици.

В петък валежите ще спират и събота и неделя в по-голямата част от страната няма да вали, но все още в планинските райони ще има следобедни краткотрайни превалявания. Те вече няма да са толкова интензивни, както в сряда и четвъртък.

Синоптикът допълни, че в сряда и четвъртък се очаква да има градушки на отделни места в страната.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук