Традиционните български храни са по-предпочитани от чужди специалитети

0
1099

Кое сирене е по-вкусно – българското или италианското? Може ли традиционната италианска кухня да отстъпи пред родните специалитети? Оказа се възможно, което показва своеобразното проучване на вкусовете чрез конкурса „Изборът на потребителя“ по време на АГРА 2016.

11 от 19-те награди , присъдени от посетители след дегустации, отидоха в български производители. Посетителите дадоха отлична оценка на пълнозърнест хляб от лимец на „Дон Батон“, сокове от ябълка, круша и дюля на „Маршал 91“, краве сирене на „Милк груп“, сусамова халва на „Дюсена“, сладко от боровинки на „Атлантик Ко“, горнооряховски суджук на фирма „Стефанов – Ив. Стефанов – 04” и овче сирене „Кефалотири“ на „Сариева къшла“. Награда получи и фирма „Сирио бул“ за тигани с с незалепващо иновативно покритие от лава.

Сред вината бяха отличени: бяло вино шардоне на изба „Малката звезда“, розе на „Винпром Карнобат“, червено вино сира на „Винзавод Асеновград“.

Кулинарите от Италия грабнаха вниманието с необичайни пасти – от шамфъстък и от артишок, с бяло кафе арабика, лимонов биозехтин, бадемови сладки, дайджестив, сурово сушен салам и сирене пармеджяно реджано, отлежавало 24 месеца.

Българските хранителни продукти си връщат доверието на потребители, заключиха експерти. Впрочем и без конкурси и дегустации е ясно, че традиционните ни специалитети, стига да са приготвени по оригинални стандарти, са най- търсени на пазара. Влагането на автентични суровини е едното условие, останалото вече е въпрос на технология и техника. Конкурсът е колкото интересен като резултат, толкова и приятен за участниците, които можеха да дегустират всички предложени хранителни продукти и вина.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук