Третата световна война започва с бойно поле в Афганистан?

0
2718

Първият евакуиран от Кабул в България разказва

Първият евакуиран от Афганистан в България гражданин е Амруддин Хакшенас. Той и 15-членното му семейство вече са в защитено от държавата жилище и са благодарни на страната ни за подадената ръка по време на война.

Половината му живот е минал сред българи. Всичко започва преди около 40 години, когато той трябва да изкара задължителна си наборна служба като пазач в българското посолство.

Научава български език сам и се влюбва в народа ни. Отглежда чувство за дълг, което се проявява години по-късно, когато се изправя срещу набезите първо на муджахидини.

„Министърът на външните работи взе решение, че аз ще съм административен секретар на посолството, а другите дипломати трябва да се върнат в България”, разказва Амруддин пред Нова телевизия.

„Всички сгради на посолствата бях разбивани, ограбвани, но нашето българско посолство си оставаше непокътнато. Пазих без оръжие и без войници”, добавя той.

За безусловната си лоялност и кураж Амруддин Хакшенас получава признание. През 2003 година е награден от тогавашния външен министър Соломон Паси с отличие Златна лаврова клонка. Ценност за него, която той носи със себе си от Афганистан, въпреки че можел да вземе със себе си само една раница багаж.

Всеотдайността на Амруддин не приключва до тук. Години по-късно бомбардировка разрушава сградата на българското посолство. От тогава до днес неговият дом става мисията ни в Афганистан.

След като талибаните поемат управлението, Амрудин се мести със семейството си при роднини, за да бъде по-трудно откриваем.

Всеки член от семейство на Амруддин е образован и уважаван в сферата си. Без оглед на пол. Снаха му е лекар, а две от дъщерите му живеят в Америка. Всичко това ги прави още по-уязвими. Тогава се свързват с българското Министерство на външните работи. „Казах, че семейството ми е в опасност. Ако е възможно, моля помогнете ни. Изпратете ни документ, който можем да използваме при криситни ситуации, за да напуснем Афганистан”, казва Хакшенас.

С казуса се ангажира, цял екип дипломати на Външното ни министерство.  Към днешна дата семейството вече е в безопасност. Внуците на Амруддин играят в двора необезпокоявани – на ливада, вместо на минно поле.

„Благодаря на Бога и на Министерството на външните работи. Те ни помогнаха да стигнем до сигурно и мирно място”, казва Амруддин Хакшенас.

Някога Амруддин приютява България в дома си, а сега България приютява него. Дотук добре, но въпреки че Амруддин не би се съгласил да пусне синовете си на фронта, случващото се в Кабул остава рана.

„Една по една всяка област се предаде на талибаните. Без бой, дори без един куршум. Не приемам това. Не е това начинът. Имаше войници, имаше армия, полиция. Трябваше да застанат и да защитят населението, да изпълнят дълга си. Техният лидер предупреди да бъдат внимателни с хората, защото чакат международно признание”, коментира той.
И допълва: „Ако бъдат признати ще изградят тяхна собствена радикална ислямска страна – когато някой краде, ръцете му трябва да бъдат отрязани. В случай на прелюбодеяние от жена, трябва да бъде убита с камъни. За  хомосексуалистите наказанието е да бъде бутната стена над тях, докато лежат на земята”.

„Получаваме неприятни новини от Афганистан. Доколкото чувам там ще започне Трета световна война. Таджикистан, заедно с Русия събра много войски на границите и на някой места дори на територията на Афганистан. Иранските войски също навлизат в Афганистан. Пакистан също преминава границата. Ние мислим, че сега ще има голяма война, Трета световна война, защото ако Таджикиста и Пакистан започнат да воюват, Русия ще помогне на едните и може би Америка на другите. Китай и Идния също ще бъдат замесени. Ето защо Афганистан следва да бъде бойното поле на Третата световна война”, смята той.

Камелия Цветанова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук