Ученици от гоцеделчевската ПМГ „Яне Сандански“ ще представят България в Страсбург

0
2700

Те заслужиха тази чест, след като се справиха повече от блестящо с предизвикателствата на регионалното състезание „Евроскола 2018“, проведено в Кюстендил и спечелиха квота за участие в програмата на Европарламента

Това бе признанието за неуморния труд на десетокласниците от  Саня Севдева, Шерифе Рунта, Селма Уруч, Елиф Дъргут, Ивана Ангелова, Иван Духов и Мирослав Пехливанов, които показаха, че са истински отбор и защитиха честта на своето училище като не жалиха сили и време, за да се подготвят за събитието. Така те на практика успяха „да вземат виза“ за Страсбург още при първото участие на тяхното училище в надпреварата в конкуренцията на техни връстници от областите Кюстендил и Благоевград

По волята на жребия отборът на гоцеделчевската ПМГ изтегли първи стартов номер в състезанието и една от най-комплицираните теми с култовия номер 13 засягаща същността на Еврокомисията, устройството ѝ, мястото ѝ в структурата на управлението на ЕС и механизмите, по които институцията функционира. Момичетата и момчетата успяха да впечатлят журито и публиката и да постигнат успех. Възпитаниците на неврокопското елитно училище впечатлиха журито не само със своята безупречна визия, но също така със своите познания и интерпретация на фактите, умение за извеждане на теза и доказателство, креативно мислене, работа в екип, презентационни и комуникационни умения, демонстрирани както на български, така и на един от рабтните европейски езици – английския.

Така отборът на ПМГ „Яне Сандански“ спечели правото заедно с още 17 свои съученици да заминат за Страсбург в средата на м. април 2018 година, за да „влязат в обувките“ на истинските евродепутати. В продължение на ден младите европейци от Гоце Делчев ще участват в заседанията на различни работни групи и комисии, за да добият реална представа за Парламента, както и за процедурите, чрез които се гради бъдещето на обединена Европа.

Програма „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите жители на Стария континент да опознаят Европейския парламент, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и дори да гласуват неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни членки на ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.

По време на своя парламентарен ден в Страсбург, около 500 европейски ученици участват в „заседания на комисиите“ и в пленарни заседания, разискват и гласуват резолюции, като дебатите се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище и стават част от многоезични работни групи, сблъскват се с многообразието на различните национални и лингвистични особености в ЕС. Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите членки се допринася за развитието на европейско съзнание.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.