Фамилията на депутата Илия Илиев печели десетки милиони от обществени поръчки

0
1839

Последният договор, който фирмата на сина му Янко е изпълнила, е доставка на релси за 19 млн. лв. с ДДС

Обществени поръчки за десетки милиони са спечелили дружества, свързани с депутата Илия Илиев през последните години. Те са ремонтирали университети, училища, строили са канализации и инфраструктурни обекти. Работят по обектите и до днес, включително и по договори с държавното предприятие Национална компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), за източването на което Илиев ще бъде съден.

Последният договор, който фирмата на сина му Янко е изпълнила, е доставка на релси за 19 млн. лв. с ДДС, пише „24 часа“. Дружества на братята, братовчедите и сестра му Волга също се занимават предимно с усвояване на бюджетни средства по обекти в цялата страна. В понеделник главният прокурор Сотир Цацаров поиска снемане на имунитета на народния представител от ДПС заради приключило разследване, което го уличава като помагач в измама за 3 млн. лв. Контролирани от него фирми сключили 4 договора с НКЖИ, но работата по тях била извършвана от жепейци.

Фирмите на Илиев само прибирали парите чрез фалшиви фактури, а той лично контролирал схемите. Фирми около Илиев имат още 10 договора с държавното предприятие. Това обаче не е единственото разследване срещу Илия Илиев. Срещу него има и досъдебно производство за укриване на данъци.

Фамилията на Илиев е една от най-могъщите в рода на кардарашите. Роднините му от Костинброд няколко пъти са били замесвани в криминални случаи. Братовчед му Любомир Илиев-Къдравия беше задържан през 2012 г. за подготовка на три убийства, но случаят не стигна до съд. Къдравия също има строителни фирми и често действа с подставени лица. Разследването срещу Илиев за укриване на данъци все още не е приключило. По него той е без имунитет. Отказа се от него още в края на 2014 г., когато Цацаров поиска сваляне на законовата защита срещу наказателно преследване на депутатите Цветан Цветанов от ГЕРБ, Волен Сидеров от “Атака”, Георги Свиленски и Димитър Димитров от БСП.

Илия Илиев е на 40 г., завършил е право в Югозападния университет в Благоевград. Лидер е на ромската партия ДРОМ. През 2007 г. е избран за общински съветник в София от листата на ГЕРБ. През 2014 г. Илия Илиев е избран за депутат от гражданската квота на ДПС от листата в Ямбол и влиза в парламента. На последните местни избори обаче неговата партия ДРОМ издига и собствени кандидати. През 2011 г. започва разследването за източване на държавното предприятие НКЖИ и проверка на договорите на фирмите “Енерджи груп 2003” ЕООД (собственост на брат му Йордан Илиев), “Розалия ММ” ЕООД и “Строителство и инвестиции“ ЕООД с НКЖИ. Дружествата са собственост на роднини на Илия Илиев. Те са сключвани в периода 2007-2009 г., когато Илиев е бил общински съветник в София.

През декември 2007 г. “Розалия ММ” ЕООД получава от държавния бюджет 1 млн. лв. по договор с НКЖИ за възстановяване на отводнителни канали по жп линията Моруница – Бяла. Управител на фирмата тогава е Сузана Станкова, която чистосърдечно си признала пред разследващите, че батко ѝ Илия Илиев от Костинброд ѝ давал да подписва документи и ѝ платил 300 лв. Жената дори не знаела, че има фирма и какво се върши с нея. Всъщност общинският съветник и бъдещ депутат водил преговорите по договора и движил всички документи. Доказано е, че дейностите, за които фирмата му получила 1 млн. лв., са извършени от работници в железопътната секция, а не от служители на “Розалия ММ” ЕООД. Дружеството не разполагало с такива. Плащанията са с основание строителни книжа, протоколи и фактури, които били фалшиви и лично Илиев ги осигурявал.

През септември 2008 г. три контролирани от Илиев фирми сключили договори с държавните предприятия НКЖИ и “Транспортно строителство и възстановяване” – Горна Оряховица. Предметът е същият – да възстановят канавките до жп релсите между Моруница и Бяла. Общата стойност е 2,83 млн. лв., които са преведени на трите фирми от фамилията на Илиев. Работата отново била свършена от жепейците. През 2008 г. управители на фирмите “Енерджи груп 2003” и “Строителство и инвестиции” са Никола Манев и Ивайло Комитски. Пред следователи те заявили, че не са се подписвали, нито са знаели с какво се занимават фирмите. Подставените лица ще бъдат свидетели по делото срещу Илия Илиев и бившите директори на териториалните звена на двете държавни предприятия.

Веднага след като присвояват 3 млн. лв. от бюджета, дружествата са прехвърлени няколко пъти на различни лица. Днес са собственост на бушоните Миодраг Стаменкович, Петър Марков и Васил Василев. След като аферата с ремонтите около релсите е разкрита през 2011 г., на следващата 2012 г. фамилията на Илиев основава акционерното држество “Ай Ки Ес” АД. Там акционер е Янко Янков, син на Йордан Илиев и племенник на депутата Илия Илиев. Вписана е в търговския регистър на 12 февруари. На 27 февруари НКЖИ открива процедура по обществената поръчка за доставка на релси на стойност 19 млн. лв. и тя е договорена без обявление с “Ай Ки Ес” АД, собственост на ромската фамилия от Костинброд. През 2014 г. същата фирма взема 2 млн. лв., за да обнови центъра на Ихтиман. През август 2015 г. сключват договор и с Община Луковит за половин милион. Фамилията на Илия Илиев има над 10 договора с НКЖИ. /БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук