Февруари е бил най-топлият в историята на човечеството

0
35

Миналият месец беше най-топлият февруари в света в съвременността, съобщи климатичната служба на ЕС, предаде Би Би Си. По този начин се удължава серията месечни рекорди до девет поредни.

През всеки месец от юни 2023 г. насам се наблюдават нови температурни върхове за конкретното време от годината. Морската повърхност на света е най-горещата в историята, а ледът в Антарктика отново достигна екстремно ниски нива.

Температурите все още се повишават от метеорологичното явление „Ел Ниньо“ в Тихия океан, но основният двигател за повишаването на температурата в света е човешката дейност.

„Задържащите топлината парникови газове недвусмислено са главният виновник“, подчертава проф. Селесте Сауло, генерален секретар на Световната метеорологична организация.

Концентрациите на въглероден диоксид са на най-високото си ниво от два милиона години насам, съобщи климатичната служба на ООН, и отново са се увеличили с почти рекордни нива през последната година.

Февруари 2024 г. е бил с около 1,77 градуса по Целзий по-топъл от „прединдустриалните“ времена – преди хората да започнат да изгарят големи количества изкопаеми горива, коментира службата на ЕС за изменението на климата „Коперник“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук