Франция блокира договора на ЕС с Pfizer

0
257

Франция стана причина за отлагане на окончателното подписване от Европейския съюз (ЕС) на договор с американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech за доставка на 1,8 милиарда дози ваксини срещу коронавирус. Това съобщи „Ди Велт“, позовавайки се на дипломатически източници.

Договорът е трябвало да бъде одобрен от борда на Европейската комисия миналата седмица, но това не се е случило. Единодушното одобрение е предпоставка за подписване на документа и предаването му на страните членки на общността. В много отношения причината за отлагането се дължи на позицията на европейския комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон в полза на увеличаването на капацитета за производство на ваксини на ниво ЕС. Бретон се е противопоставил на заседание на Съвета на ЕК на договора с Pfizer и BioNTech.

Както вестникът пише, френският представител в комисията на ЕС умишлено е забавил процеса на договаряне. Претекстът – повтарящи се проблеми, технически въпроси и искания за разяснения. Според дипломатически източник на вестника в ЕС, Париж изглежда се стреми да премести производствените мощности във Франция, за да произведе лекарство, разработено от консорциума BioNTech-Pfizer. В същото време на територията на самата Франция, както напомня изданието, няма фабрики, произвеждащи сертифицирани ваксини на базата на иРНК.

На 6 май ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз е близо до подписването на нов договор с американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech за доставка на 1,8 милиарда дози ваксини на общността до 2023 г. Според нея ЕС “ваксинира 30 европейци всяка секунда”. Според официалната стратегия за ваксинация, одобрена от ЕК, Европейският съюз трябва да завърши имунизацията на 70% от възрастното население до края на септември. /БГНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук