Хампарцумян посочи какъв блестящ ход за България е направен!

0
3

Банковата система е стабилна, засега не се очертава ръст на лихвите по кредитите

Кризата с коронавируса не удари директно банковата система. Тя е стабилна, засега не се очертава ръст на лихвите по кредитите. Такова мнение направи банкерът Левон Хампарцумян в телевизионно интервю.

„Предишната криза беше основно криза на ликвидността и на недоверието между банките и липсата на достатъчно капитал в самите банки. За десет години тези неща се поправиха по такъв начин, че банковата система и финансовата система на света да бъдат по-устойчиви на шокове, дори някои непредвидими шокове.

Така че днес в България и по света банките са в много по-добро здраве, отколкото в предишната криза“, коментира Хампарцумян. Той е категоричен, че най-доброто и най-сигурното място да си държим парите са банките и спестяванията от 57 млрд. доказват това. В същото време обаче лихвите на депозитите паднаха до 0%. Естественото нещо е парите да носят пари, когато се вложат в нещо. Иначе какъв е стимулът на един предприемач да си влага парите, да рискува, да не спи, ако може просто да сложи един депозит и да си живее от него, посочи банкерът. Той сподели мнение и относно новия дълг, който държавата изтегли преди дни в размер на пет милиарда лева. Технически операцията бе блестяща. Това, което е важно за мен, е как ще изхарчим парите. Засега те са взети да се създават буфери в едно несигурно време. Това има същия смисъл на ниво държава. Как държавата харчи тези пари – с какъв мандат, за какво. Това предстои да научим. Благоразумното изхарчените пари ще доведат до нещо повече, допълни в заключение Левон Хампарцумян.

Blitz.bg

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.