Хампарцумян: Усилията да се укроти инфлацията са успешни, но не може да чакаме цените от преди

0
112

Новината, че има дефлация, не ни казва много. Това е технически параметър в момента, който е в рамките на няколко месеца. Трябва да видим дали това е тенденция. Едно от нещата, които обаче ни казва е, че темповете на годишната инфлация се забавят. Това вероятно се дължи на сезонни фактори. Сега примерно плодовете и зеленчуците са по-евтини спрямо зимата. Това заяви пред NOVA банкерът Левон Хампарцумян.

По думите му може да се очаква, че темповете на инфлация да спаднат на годишна база. „Но не може да очакваме, че цените на стоките ще се върнат там, където бяха преди две години. Инфлацията ще се задържи едноцифрена за достатъчно дълго време, но тя ще е от порядъка на 4-5 процента. Има си инфлационни процеси. Заплатите се гонят с инфлацията. Усилията да се укроти инфлацията са успешни. Тя се поражда от това, че има повече пари на пазара, отколкото стоки и услуги, които тези пари ще купят. И балансирането на това нещо е процес, който не трябва да се случва рязко, защото това означава криза”.

Според него единственият вариант е заплатите да се сдържат, докато всички очакват още едно повишение на лихвите от страна на Европейската централна банка, като се внимава това да не създаде проблеми на южноевропейските страни в изплащането на техните дългове.

„Повишаването на лихвите от ЕЦБ вече се отразяват в България. Лихвите са относително ниски заради конкуренцията между банките. Новите кредити са по-скъпи. Старите – в зависимост от условията, са може би по-изгодни. В момента се очаква повишение на лихвите по депозитите и кредитите. Всички чакат у нас кой ще мигне първи“, подчерта той.

Според него лихвите по новите кредити няма да се повишат рязко, заемите няма да станат недостъпни, но всички трябва да са по-консервативни, когато ги дават и когато ги ползват.
Банкерът смята, че таксите им растат, защото се въвеждат все по-добри услуги, които са на разположение 24 часа в денонощието седем дни седмично.  „Плащаме повече, за по-голямо удобство“, обобщи той.

https://www.vbox7.com/play:8a09145109

nova.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук