Хотелиерството, ресторантьорството и туризма с най-много безработни заради кризата

0
109

745 са българите,  завърнали се от чужбина, които са се регистрирали в Бюрата по труда от началото на извънредното положение.

Това съобщи социалният министър Деница Сачева по време на извънреден брифинг.

Тя обясни, че около 5 хил. безработни се регистрират ежедневно от началото на кризата. Най-много са хората от секторите Хотелиерство, ресторантьорсво и туризъм, търговия, преработваща промишленост. По-малко са тези, които до миналия месец са били ангажирани в транспорт, строителство, култура, спорт и развлечения.

„Всички земеделски производители имат остра необходимост от хора. След броени седмици ще започне розоберът. Очакваме от земеделските производители да заявят свободните места. Колегите от Бюрата по труда са информирани и ще насочват желаещите да се възползват от тази възможност”,  заяви Сачева.

Над 9000 души пък са си намерили работа от началото на кризата. Служители се търсят в секторите свързани с хранителната търговия, онлайн търговия и доставки. Когато е въведено непълно работно време – 4-часа се заплаща от работодателя, а за останалите 4 часа – 60% от парите се изплащат от държавата. Служител, които е пуснат в платен отпуск, също може да кандидатства за мярката 60 към 40.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук