Чужденци се юрнаха да търсят „Счупената планина“ и Крепостта със… съкровището у нас ВИДЕО

0
2584

Джебелското село Воденичарско е от онези местенца, сгушени в планината, които очароват, само с един поглед

Джебелското село Воденичарско е от онези местенца, сгушени в планината, които очароват, само с един поглед. За съжаление и тук, както в повечето села из Родопите, живеят предимно възрастни хора, малко над стотина души, твърди кметът Ведат Аптула, цитиран от 24rodopi.com.

„През лятото има малко повече хора, защото идват от Турция, най-вече пенсионери. През зимата няма много местни. Във всяка махала остават по 5-6 семейства“, казва местният управник.

Воденичарско обаче е заобиколено от забележителности. Като се почне от „Счупената планина“ – интересен геоложки феномен, представляващ висок, прекъснат през средата хълм, чиято лява половина е отместена и потънала на разстояние около 600 метра. Разликата във височината е около 80 метра.

Специалистите твърдят, че е в резултат от тектонско отместване т.е. вид свлачище, активизирало се вследствие на обилни валежи. Из селото се носят от уста на уста разкази за силните звуци, идвали от планината, преди да се свлече.

„Възрастни хора разказват, че една седмица преди да се срути, почнал някакъв звук да се чува, дори и от съседните села“, разказва кметът на Воденичарско, след което обръща внимание и на другата голяма забележителност край селото – крепостта „Маласар“.

Прочутата антична тракийска крепост, датирана от 5 век пр.н.е. Изградена отново през Средновековието и запазена до днес. Името й има интересен прочит. А историята й се оказва привлекателна не само за туристите…

“Асар“ на турски означава крепост, а „Мал“ – богатство. Носи се легенда, че тук е скрито съкровище. Преди много години държавата е търсила това богатство. От махалата даже са работили тук, изкарвали са някакви кюпове, но те били празни. Един от нашите комшии обаче, тогава намерил шепа монети. Идват и много хора с металотърсачи, но не знам дали са намерили нещо“, разказва Ведат Аптула.

Историческите и природни забележителности в района привличат хора отблизо и далеч… „

Повечето са нашенци – от София, Бургас, Варна, но и от чужбина има. Скоро даже се отбиха едни чужденци, за да ги упътя към крепостта, бяха от Франция“, допълва кметът на Воденичарско.

Именно заради уникалните природни дадености, общината вече има проект, благодарение на който ще бъдат изградени екопътеки, беседки, поставени указателни табели. Още повече, че селото е в подножието и на внушителната крепост „Устра“. Целта е ясна – популяризиране на региона и развитие на туризма.

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук