Шок в Европа! Мистериозни радиоактивни частици обикалят из целия континент

0
1147

Следи от радиоактивния изотоп рутений (Ru-106) в концентрация, не представляваща заплаха за здравето, са открити в Швейцария. Това съобщи Федералното управление за обществено здравеопазване. Отбелязва се, че „от края на септември рутений-106 е бил регистриран във въздуха на още няколко държави в Източна и Южна Европа, в частност, в Чехия, Австрия, Полша и Италия“.

При това „в рамките на наблюденията на радиоактивния фон Федералното управление също е измерило и следи от рутений в Каденцано, в кантона Тичино“. „В Швейцария е измерена концентрация, по-ниска от тази в останалите засегнати страни“, добавят от там.    На свой ред Федералното ведомство по радиационна защита на Германия в периода 29 септември – 3 октомври откри на територията на Европа, в пробите на въздуха от Австряи и Германия, следи от рутений-106 в безопасна за населението концентрация.  Неочаквани и мистериозни радиоактивни частици бяха открити из цяла Европа миналата седмица, като експерти все още се опитват да намерят причината за появата им.

Лекото увеличение на радиационните нива е забелязано от няколко измервателни станции в Европа, включително шест в Германия, съобщава IFLScience. Става дума за изотопа рутений-106 (Ru-106), който се използва в медицината за лечение на тумори, както и за добиване на енергия за задвижване на сателити. Във въздуха в Холандия и Франция не са открити повишени нива на радиоактивно замърсяване.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.