Янев: Трябва да бъде разработена допълнителна енергийна стратегия

0
41
„Трябва да бъде разработена допълнителна енергийна стратегия за прехода, която да бъде поставена в основата на широка обществена дискусия, а вариантите да залегнат в обща за страната ни енергийна стратегия, която трябва да бъде одобрена и от НС“. Това каза служебният премиер Стефан Янев на 15-та Годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от „Капитал“, с основна тема енергийната криза и възможностите за стабилизация на българската икономика чрез Плана за възстановяване и устойчивост.

„Към момента като индикативна дата за прекратяване използването на въглища в България е 2038 г. Служебният кабинет все още не е изоставил варианта за договаряне с ЕК и на дата 2040 г. Решението за точната дата ще бъде ясно до края на тази седмица“, допълни той.

„Със своя заповед от миналата седмица премиерът е възложил на междуведомствена работна група да финализира разработването на енергийна стратегия на България в рамките на следващия месец. Друга задача на работната група е да очертае перспективата за развитие на ядрената енергетика у нас и да провокира смислен и активен обществен дебат по темата“, каза Янев.

Премиерът беше категоричен, че при осъществяването на енергийния преход никой не трябва да бъде изоставен, регионалните различия и националните особености трябва да бъдат отчетени, а засегнатите – подпомогнати.

Като посочи, че при сегашната ситуация на шоково нарастване на цените бизнесът е изключително потърпевш, Стефан Янев каза, че последните седмици и месеци България устойчиво поддържа една от най-ниските цени в ЕС, а в защита на бизнеса правителството предприема поредица от действия, които да минимизират ефекта от растящите цени на електроенергията в Европа.

„Сред тях са промяна в методиката за определяне на цените на доставчик от последна инстанция, откъдето се снабдяват над 250 000 малки и средни фирми в България, с което сметките им ще намалеят с около 30 лв. на мегават час. Тази мярка ще може да се комбинира и с помощта от 50 лв. за мегават час изразходвана електроенергия, когато тя влезе в сила и това се отнася за целия бизнес“, отбеляза премиерът.

„Както бизнесът, така и общините се нуждаят от помощ, за да се адаптират към зеления преход, за да предотвратят спад или неблагоприятни социално-икономически последствия на регионално и централно ниво“, каза още премиерът.

Янев допълни, че предвид спецификата на енергийните проблеми и географските особености е важно да се гарантира, че преходът ще е плавен и справедлив спрямо всички държави в ЕС, както и ще бъде съобразен с икономиката и социалните специфики на всяка от тях.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.