1/3 от българите няма да гласуват на евроизборите

0
8820

30% от българите не възнамеряват да гласуват на изборите за Европейски парламент. Това показва проучване на Агенция „Афис“, направено в периода 14-19 януари тази година сред 1010 души.

Събраните данни сочат, че битката за първото място ще бъде оспорвана, тъй като шансовете на двете водещи политически сили БСП и ГЕРБ са практически изравнени. В рамките на статистическата грешка се отчита леко предимство за червената партия – 1,2%.

Проучването сочи, че е малко вероятно нов играч да се намеси в спора за призовото място. Традиционно на трета позиция се нарежда ДПС с общо 7,7%.

Незнайно защо от „Афис“ мерят политическо присъствие и на Реформаторски блок, при положение че той не съществува като политическа формация.

Снимка 401953

Въпреки зачестилите изявления по повод на предстоящите избори интересът към тях остава на традиционно ниско ниво. Едва 35% от хората посочват, че със сигурност ще гласуват, като те са предимно привърженици на три партии – БСП, ГЕРБ и ДПС.

Останалите партии разполагат със сравнително малки шансове за успех. Единствено коалицията „Обединени патриоти“ разполага с потенциална възможност да се сдобие с най-много един мандат, но и това не е сигурно.

Общо 17 мандата се полагат на страната ни. Ако разликата между водещите политически сили надхвърли 3,4%, това ще означава и разлика от един мандат.

Ако „Обединени патриоти“ успее да прекрачи бариерата от 5,89%, националистите получат един мандат. Той ще бъде за сметка или на първия в класацията, или на ДПС.

Снимка 401954

Не само в България, но и в останалата част от континенталния съюз се отчита значително по-слаб интерес към европейските избори в сравнение с местните.

Данните сочат, че ако предстоящите избори не бяха за европейски, а за местни парламенти, избирателната активност би била по-висока с близо 25%. Конкретно у нас тя би се увеличила с 19%.

Основната разлика, която се отчита между България и останалите държави членки на ЕС, е в отношението към съюза като цяло.

Докато почти навсякъде в ЕС недоверието към общоевропейските институции превишава доверието, у нас се забелязва точно обратното – след известен период на колебание по време на бежанската вълна, към момента доверието на българите към ЕС е устойчиво.

Въпреки сравнително високото доверие в ЕС обаче, българските граждани не смятат, че нещата в Съюза са наред и всичко се развива в правилната посока.

Почти половината от българите (43%) оценяват ситуацията в ЕС негативно.Значително повече обаче са скептиците по отношение на положението у нас – 60%.

Снимка 401955

Проучването показва и друг интересен факт за българина. По време на политически кампании той е настроен не да избира, а да протестира и наказва. Т.е. пред избирателните урни се явяват не само граждани, които гласуват „за“ някого, а и такива, които предпочитат да заявят с гласа си, че са „против“ нещо.

Освен това за българите ЕС се е оформил като убежище, накъдето да се упътят, ако им се отвори възможност. Това е причината, поради която у нас е нетипично високо одобрението на идеята за общоевропейска прокуратура, тъй като 71% от хората са убедени, че политическата система у нас работи за богатите и равенството пред закона няма. Това е и причината, поради която във всяко второ български дом има поне един член, който или е напуснал страната, или в близко време възнамерява да го стори.

Въпреки по-високата избирателната активност на евроизборите у нас в сравнение с останалите страни членки на Съюза обаче, тя все пак ще бъде по-ниска спрямо тази, която се отчита по време на национални и местни избори.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук