10 години решетки за старица измамница – Славка Тодорова измъкнала 55 бона от наивни връстнички

0
775

Старци разбойници има навсякъде, но обикновено са екзотика. А по правило имат някакъв криминален опит от младостта си.

В българския случай престъпните баби и дядовци са в известен смисъл уникално явление от гледна точка на нравите ни, поне такива, каквито бяха. Но и те, горките, усетиха, че както драстично се свиха доходите им, така се сви и моралът. Престъпното поведение на възрастните е като последен вик на отчаянието. Любопитно е, че се ориентират в сфери, в които досега е нямало възрастни извършители – опити за убийства, наркотици.

Отдавна е известно, че баба знае и две, и двеста. Засега обаче никой не може да отговори на въпроса кога и защо баба и дядо се научиха да точат ДДС, да продават наркотици, да поръчват убийства…

Най-тежката досега ефективна присъда в Районен съд – Петрич постанови неговият административен председател Мая Банчева. Тя отсъди 10 години затвор за 67-годишната Славка Тодорова, живееща в Бобов дол, родена в санданското село Катунци, отнела с измама десетки хиляди левове от 5 възрастни жени от Петрич.

Тодорова ги вплела в мрежата си, след като им обещавала да им уреди трудоустрояване, въпреки че всички те отдавна са пенсионерки, лъгала с по-високи пенсии, апартаменти и купища придобивки, мечтани от всеки наивен български пенсионер.
Измамничката има зад гърба си 14 присъди от различни български съдилища и този опит й помогнал да заблуди възрастните жени. Дори в момента на произнасянето на 15-ата й най-тежка присъда тя изтърпява наказание в затвора в Сливен.

За да се спести допълнителните незаслужени срам и ядове на измамените и да се окаже уважение на белите им коси, в медиите се съобщават непълните им имена – Лиляна Я., Фроска К., Кръстана К., Венета Я. и Фроска М., всички те са на възраст над 78 години.

Измамничката се запознала с едната от тях в началото на юни 2011 година. Тя се появила в дома на Лиляна на 5 юли 2011г., за да търси помещение, което да ползва под наем. Тодорова обяснила, че се занимава основно с извършване на счетоводна дейност по обслужване на различни гръцки фирми, и затова целта й била да намери квартира в Петрич. Тази легенда напълно пасвала с изисканото й облекло на бизнес дама. Възрастната жена се съгласила да даде помещение в дома си срещу наем 60 лева месечно. Постепенно двете жени се сприятелили. Тодорова обещала на хазяйката си да уреди за съпруга на Лиляна трудоустрояване и свързаното с него получаване на по-висок размер пенсия за призната инвалидност.  Възрастната петричанка дори и за миг не се усъмнила в думите на Тодорова и й платила на ръка сумата от 800 лева. Не съставили никакъв документ за това. Не подозираща измамата, Лиляна започнала да събира епикризи и други документи, за да ги предаде на Тодорова. Тъй като петричанката нямала повече налични суми, които да предостави за „услугата”, решила да заведе мошеничката в дома на приятелката си Кръстана К. Поискала пари и от друга комшийка, също попаднала впоследствие под чара на измамничката. Двете възрастни жени услужили на своята приятелка. На Кръстана К. измамничката също обещала да уреди трудоустрояване и по-висока пенсия, като се похвалила с високопоставени познати. Апетитите на Тодорова стигнали дотам, че възрастната петричанка се принудила да иска пари назаем от децата си и други роднини и съседи.

На трета от своите жертви мошеничката казала, че развива бизнес в Гърция и ще й уреди срещу заплащане на парични суми трудоустрояване и свързаното с него получаване на по-висок размер пенсия от Гърция в евро. Обещала и да й подари един от трите си апартамента в гр. Благоевград, както и една от собствените си ниви. Третата жертва, подмамена от тези обещания, дала на ръка на Тодорова 500 лева, пресушила сметката си в банка и й дала още над 20 000 лева. Искала назаем пари от децата си и съседите, за да удовлетвори исканията на „благодетелката си” Тодорова.

Измамничката продължавала ненаситно и цинично да иска още и още пари за „услугите”. Невероятно, но третата жертва била толкова хлътнала по обещанията на Тодорова, че заложила в заложна къща златните си зъби срещу 903 лева, които й дала веднага.

На четвъртата си жертва Тодорова обещала да я включи като акционерка в гръцкото си търговско дружество. И, естествено, да я трудоустрои и да й вдигне пенсията. На петата си жертва измамничката предложила същите „екстри”.

Едва 10 месеца по-късно петте петричанки разбрали, че Тодорова ги мами безпощадно.

За това време мошеничката успяла да измъкне от жертвите си общо 54 962,60 лева. Една от жените й дала над 18 000 лева. Друга пострадала с 31 651 лева. Четири от възрастните дами, които до този момент криели дори от децата си за примамливите обещания на очаровалата ги бизнес дама под прикритие, притиснати от кредиторите си съседи, подали сигнал до прокуратурата.

Самата Тодорова е пенсионерка. Има десет пълнолетни деца. Има 14 различни присъди за измама от съдилищата във Враца, Дупница, Перник, Монтана, Благоевград.

Въпреки че и тя сърба пенсионерския хал, Славка Тодорова освен че измамила и ограбила петте нищо неподозиращи жени, се подиграла с тях, карайки ги да събират документи, рентгенови снимки, епикризи и да очакват с нетърпение сбъдването на нейните примамливи обещания. А възрастните петричанки загубили всякаква бдителност, забравили за ежедневните предупреждения по медиите да се пазят от измамници и се подали на подозрителните обещания за лесни придобивки по втория начин.

Криминалният контингент от „третата възраст“ набъбва от години, като обсегът му на действие се разширява постоянно. Подобни случаи шокират обществеността не толкова заради вида на престъпленията, а заради извършителите им. А беше време, когато дядовците се караха в кръчмите след няколко чашки…

Най-широк отзвук получиха „бизнес делата“ на баба Светла от Стара Загора. При акция на антимафиотите в града 72-годишната Светла К. бе задържана заедно с внука си Константин и още двама съучастници, както и организаторът на групата Вихър. Те са обвинени, че са източили около 15 млн. лева от ДДС. Измамите ставали най-често, като на имената на бездомници и бедняци срещу дребни суми били регистрирани фирми. Между тях се извършвали фиктивни „кухи“ сделки, а бандитите теглели несъществуващия данъчен кредит. Любопитното е, че бабата е участвала активно в схемата, като дори въвлякла внука си в „бизнеса“.

Възрастните са в тежка позиция заради несигурността си за бъдещето, ниските доходи и особено пенсиите. При такава екстремна ситуация за тях престъплението е игра „ва банк“ и на принципа – каквото стане, смятат експерти.

По техни наблюдения пенсионерите престъпници в миналото са били с висок социален статус, който драстично се е променил към настоящия момент. Именно с внезапното обедняване те обясняват и посягането към чужди пари.

Престъпното поведение на възрастните е като последен вик на отчаянието. Любопитно е, че се ориентират в сфери, в които досега е нямало възрастни извършители – опити за убийства, наркотици, а доскоро ставало дума предимно за битови престъпления“, разказват още вещите в областта.

От разговорите с възрастни извършители на престъпления идва заключението, че една от причините за деянията им е, че са останали сами, а близките им са заминали в чужбина. Това според психолози допълнително ги отчайвало и насърчавало.

Само с условна присъда за лека телесна повреда и опит за продажба на дрога се разминава 70-годишната баба Златка Атанасова. На 11 май 2009 г. при акция на полицията в дома й тя бурно се съпротивлявала на опита да бъде арестувана. Освен че ругала и кълняла, бабата здраво ритала, хапела и блъскала тримата полицаи. Съдът признава вината на Златка за нанесена телесна повреда на всеки един от тримата полицаи и й наложи наказание за всяко едно от деянията от по 3 месеца лишаване от свобода, отложено с 3-годишен изпитателен срок.

„Дързостта на такива престъпници вече не изненадва мен и колегите ми. В разговори с такива хора съм забелязал, че те ни най-малко не се срамуват от деянието си. Млади хора, които не са редовни клиенти на арестите, са много по-притеснени от възрастните, когато говоря с тях“, разказва д-р Руслан Терзийски, експерт към Софийския градски съд.
Присъдите на пенсионери също зачестяват, независимо от вида на нарушенията, които те извършват. 65-годишна жена от Момин брод получи 3-месечна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок за пласиране на фалшиви пари. Жената първоначално била измамена, като продала зимнината си за 40 лева. Отишла в магазина и там продавачът й казал, че двете банкноти са елементарни ментета. Бабата обаче излязла и отишла в друг магазин, където пласирала едната банкнота, а другата по-късно изхвърлила. Ден по-късно била заловена, а присъдата й е заради това, че въпреки че е разбрала за фалшивите пари, е пробвала да ги пласира.

Към момента у нас никой не е отделял специално внимание на зачестяващите престъпления сред хората от „третата възраст“. Няма и статистика за това какъв точно брой престъпления извършват и в каква сфера са те.

През последните няколко години се забелязва силно увеличение на престъпленията сред възрастните.

Определено има такава тенденция, но засега това не е изследвано, признава и д-р Терзийски, според когото за такива хора ще е нужен и друг подход. Според него е много вероятно такива тенденции да е имало в много от страните, които са изживели години на преход като тези в България през последните 20 години.

Предварителното чувство за обреченост на възрастните престъпници понякога се оказва и фактор за тяхното по-бързо залавяне. Показателни са и акциите на полицията, при които все по-често заловени са именно пенсионери. Друг е въпросът дали органите на реда не се занимават приоритетно с този контингент, защото е лесен за разкриване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук