16 души са убити на протестите срещу Мадуро във Венецуела

0
3001

Във Венецуела продължават многохилядните протести срещу Николас Мадуро – стигна се до сблъсъци, при които загинаха 16 души, около 150 са задържани, предадоха информационните агенции.

Припомняме, че председателят на парламента Гуайдо обяви, че поема президентските правомощия на фона на нарастващото напрежение и призивите на международната общност към Николас Мадуро да се откаже от намерението да управлява втори мандат като президент. Конституцията на страната дава възможност да председателя на парламента да предприеме такава мярка.

Националната гвардия е влязла с бронирана техника столичната община Чакао, в която Гуйдо обяви, че поема функциите на държавен глава.

В местните медии се появиха съобщения, че служители на военната и милитаризираната полиция в столицата Каракас масово преминават на страната на демонстрантите.

До момента Хуан Гуайдо е признат за временен лидер на страните от Европейския съюз, САЩ, Канада, Бразилия, Парагвай, Колумбия, Перу, Чили. 
Подкрепа за Мадуро обявиха Русия и Куба.
Мексико зае изчаквателна позиция..

Министърът на отбраната на Венецуела Владимир Падрино Лопес заяви, че армията не признава Гуайдо за президент на страната, съобщи изданието „El Nacional“.

„Отчаяние и нетърпимост застрашават мира на нацията. Войниците на родината не приемат президент, поставен в сянката на неясни интереси или самопровъзгласил се извън закона“ – заяви Лопес.

Мадуро, който отказва да предаде властта, обяви, че къса дипломатическите отношения със САЩ и даде срок от 72 часа на американските дипломати да напуснат страната.

Малко по-късно беше разпространена информация, че Гуйдо е призовал чуждите дипломати да не се подчиняват на исканията на Мадуро.

Представителите на САЩ отказаха да напуснат Венецуела.

„САЩ не признават режима на Мадуро“, заяви държавният секретар Майк Помпео.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук