петък, септември 29, 2023
Google search engine
дом Разследване 21-годишна опита да продаде бебето си на бездетно семейство, акушерки осуетиха сделката

21-годишна опита да продаде бебето си на бездетно семейство, акушерки осуетиха сделката

0
125

Полицията разследва случай с 21-годишна ромка от село Микрево, община Струмяни, влязла в преговори за продажба на бебето си. Още като била бременна, с Надка се свързал бездетен мъж от Кюстендил, който от много години жадувал да има рожба. Родилката се съгласила да му продаде новороденото срещу 200 лв. издръжка и с уговорката, че тя ще продължи да получава детските надбавки до пълнолетието му.

Преди 5 дни тя родила здраво момче, но до сделка не се стигнало, тъй като била осуетена от полицията.

По случая тече разследване за престъпление по чл. 182б от НК, който гласи, че лице от женски пол, което даде съгласие за продажбата на детето си у нас или в чужбина, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 г. и глоба от 5000 до 15 000 лв.

Родилката не е задържана, съобщиха от Районна прокуратура – Благоевград.

Новороденото е трето дете на Надка, то е изплакало в санданската болница на 30 октомври около 03.00 ч., здраво и в добро състояние. Опитните акушерки в АГ отделението на МБАЛ „Югозападна болница“ в Сандански успяха да разкрият планирания опит за продажба на детето си в първите дни след раждането му и да го предотвратят.

В дните след раждането на въпросите на акушерите на кого ще запише детето и къде е бащата, които традиционно се задават на майката, тя първо казала, че ще запише детето си на нейно име, защото е неомъжена, а бащата бил неизвестен. След това признала, че ще даде детето да се отглежда в семейство, което ще издържа другите й две деца – едното на 2 г., а другото на 3 години и половина, като й плащат месечна издръжка. Тя е коментирала сума в размер на 200 лева, които щяла да получава от семейството, което ще отглежда детето й. С тези пари щяла да издържа двете си деца, тъй като нямат баща. Те са записани на нейно име, както и третото.

На 3 ноември младо семейство е посетило родилното отделение в болницата, където е била настанена Надка. Те първо казали, че са близки, след това споделили, че имат уговорка с жената да вземат бебето и да го отглеждат.

Майката Надка С. е изписана от болницата, а новороденият й син е все още в здравното заведение. Там бебето ще остане, докато от дирекция „Закрила на детето“ не намерят приемно семейство, при което да бъде настанен за отглеждане, след като майката отказала да го прибере. Надка С. е разпитана пред органите на реда в присъствието на социален работник.

В ромската махала в с. Микрево, съседите са раздвоени в коментарите. Едни защитават майката, че е оставила детето, след като не може да го отглежда. Други я обвиняват за опита да продаде детето си.

21-годишната майка на 3 деца е социално слаба и сама се грижела за другите си наследници. Живее в къща с две стаи. Възползвала се е от програмата „Топъл обяд“, по която община Струмяни раздава храна на социално слаби семейства.

От община Струмяни не пожелаха да коментират с мотива, че случаят е предаден на органите на реда. Уведомен е кметът на общината Емил Илиев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук