23 декември: България диша отровен въздух

0
171

Въздухът в голяма част от страната е наситен с фини прахови частици над допустимите нива – това показват уеб станциите на Изпълнителната агенция по околна среда. Превишение на нивото на фини прахови частици има в Пловдив, Благоевград, Плевен, Видин, Перник, Шумен, Смолян и др.

В София ФПЧ над нормата отчитат гражданските станции на AirBG в „Красно село“, „Манастирски ливади“, „Хладилника“ и „Разсадника“, съобщи Би Ти Ви. През нощта в квартал „Хиподрума“ е отчетено превишение 7 пъти над нормата.

Столична община призовава гражданите да слязат от колите, да се качат в градския транспорт или да се придвижват с велосипед или пеша, ако им е възможно. СО отправя и призив при възможност да се замени отоплението на твърдо гориво с друго. За зелен билет обаче отново не става дума.

Системата за прогнозиране на замърсявания в София отново се провали – за днес сайтът на общината даваше зелено във всички квартали, т.е. чист въздух.

Задържането на замърсители в по-ниските слоеве на атмосферата е резултат от тихото време през последните дни. Aнтициклонът по нашите географски ширини е предпоставка и за мъгли в равнините. Освен всичко, температурите се понижиха значително и в районите, където традиционно отоплението е на твърдо гориво, а хората запалиха печките.

Очаква се около Бъдни вечер и Коледа да премине нестабилен студен фронт с по-осезаем вятър и така да намалее концентрацията на замърсители.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук