3 милиона турци по света гласуват предварително за президент и парламент

0
1935

В България започна гласуването на предсрочните президентски и парламентарни избори в Турция.

Днес всички турски граждани, живеещи в България, които искат да упражнят правото си на вот, могат да го направят в София, Пловдив и Бургас.

Гласуването се извършва в дипломатическите представителства на Турция у нас. В София това е посолството на Турция в България, а в Пловдив и Бургас – в консулствата.

Турските граждани могат да гласуват и на граничните пунктове с Турция, съобщи БГНЕС.

Един от първите гласували в посолството в София беше посланикът на Турция в България Хасан Улусой.

Днес и утре, 16 и 17 юни, правото си на глас могат да упражнят около 3 милиона турци, които живеят извън страната си. Турците могат да гласуват в общо 60 посолства по цял сват.

Изборите в Турция ще се проведат на 24 юни.

Парламентарният и президентският вот се провеждат повече от година преди планираното.

Предсрочният вот цели да елиминира несигурността в страната, която сега се управлява по стара система, както заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган.

С тези избори ще започне и мащабна промяна на политическата система в Турция – властта ще бъде концентирана в ръцете на президента, а премиерският пост ще остане в историята.

Припомняме, че основният конкурент на Ердоган е кандидатът на Народнорепубликанската партия – Мухарем Индже.

С огромен интерес ще се следят резултатите на прокюрдската Демократична пратия на народите. Ако формацията прескочи 10 процентната бариера, Партията на Справедливостта и развитието на Ердоган ще изгуби абсолютното си мнозинство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук