30 нови автобуса тръгват по улиците на София

0
11182

30 нови автобуса се вливат в градския транспорт на София. Автобусите ще се движат по най-дългата линия в София – №111. Старите автобуси по тази линия ще бъдат изцяло подновени. Това е част от цялостната програма за модернизация на градския транспорт, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Новите бусове са Евро 6, с климатизация, видеонаблюдение, безплатен интернет и възможност за зареждане на телефони. Най-вече автобусите създават удобства за шофьорите, според нея.

Следващата година се очакват още 102 нови автобуси, които ще бъдат пуснати до средата на годината.

Част от последните 60 автобуси вече са на територията на София и се подготвят за експлоатация.

90% от автобусите на всяка линия на градския транспорт ще бъдат изцяло подновени, обяви Фандъкова, като това по думите й е важна мярка в борбата за по-чист въздух в столицата.

Фандъкова подчерта, че обновяването е за екологичен градски транспорт на природен газ.

„След пускането на електробусите, продължаваме с пускането на автобуси на природен газ“, подчерта тя.

Близо 23 млн. лева са средствата, които столичният автотранспорт осигурява по програмата. В момента Столична община обсъжда транспортната рамка за условията на работа на шофьорите.

Много е важно да можем да задържим шофьорите, защото работата е много тежка в София„, уточни Фандъкова. Планирано е увеличение на заплащането на водачите на автобуси.

Фандъкова коментира и инцидента, при който на 27 декември вечерта бетонова пяна от строежа на метрото изби под асфалта на уличното платно. Още през нощта е почистена улицата и е възстановено движението по булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“.

По думите на Фандъкова не става дума за авария.

Пяната, която се пуска под налягане пред тунелопробивната машина, е намерила стар път и е избила на повърхността, посочи столичният кмет.

Аварийно звено и пожарна са били изпратени на мястото, допълни Фандъкова.

След проведения разговор с Агенция „Пътна инфраструктура“ зам.-кметът Дончо Барбалов обясни, че е постигнато споразумението за всички населени места на територията на общината хората да могат да се придвижват, без да имат нужда от винетки. По този начин всички населени места в покрайнините на общината ще имат достъп до града. Търси се законово решение и за Северната тангента да има свободно преминаване на автомобили.

Планира се тол система за Северната тангента само за товарните автомобили от средата на следващата година, като не се предвиждат промени за леките автомобили.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.