30 000 нашенци ще пътуват в чужбина по Великден

0
53

Все повече чужденци отменят почивките си в България. В същото време покрай почивните дни за Великден се очаква 30 000 нашенци да потеглят на воаяжи в чужбина.

Според прогнозите на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) през уикенда на Великден очакваме около 200 000 пътувания на българи в рамките на страната. Очакванията обаче са туристите да слеят почивните си дни между Възкресение Христово и Гергьовден, като така пътуванията из страната ще скочат до половин милион.

Чуждестранните гости, които се очаква да пристигнат у нас, пък също са едва 30 000 души. Потенциалният провал на сезона се дължи на отмяната на програмите за майските празници и месец юни. По думите на председателя на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (ВАРХ) Павлин Косев лицензираната чартърна компания Bulgaria Air Charter, която е основният превозвач на германците, избрали Българското Черноморие за лятната си почивка, „замразяването“ на пътуванията ще важи за целия месец юни.

В борбата за клиенти собственик на верига хотели в Златни пясъци дори решава да плати PCR теста на своите посетители.

Това обаче също се оказва проблем, имайки предвид, че трябва да разполага с мобилна лаборатория, за която се налага да иска разрешение за ползването от общината и здравното министрество.

Британският туроператор Balkan holidays UK също отмени планираните си ваканции до България в срок до 31 май 2021 г. Концернът Jet2holidays ги прекрати до 23 юни. От двете компании предлагат на своите клиенти да отложат своята почивка за по-късен период през лятото, зимния сезон или за 2022 г.

Според Димитър Попов от Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти (АБТТА) положението, в което решенията на Balkan holidays UK и Bulgaria Air Charter поставят бранша, остава обезпокояващо.

„Имаме клиенти, които трябваше да летят през май месец тази година – те са резервирали веднъж през миналото лято, когато всичко се анулира. Впоследствие са получили ваучер за друга почивка. При повторното анулиране обаче вече никой не желае да се възползва от друга почивка, а настояват за връщане на парите. Така в един момент напълно ще ги откажем да идват в България. Имаме много подписани чартърни договори, но само на хартия. За да има туристи, трябва PCR -ите да отпаднат.“

Макар според бранша подобни действия да изпращат послание на туристите, че България не е безопасна за почивка дестинация, директорът на ИАОТ доц. Румен Драганов бе категоричен, че не сме загубили туристи
тъй като и през предишни години не сме имали значителен брой гости по това време.

„При нас сезонът започваше от 15 юли нататък, а май и юни традиционно са много слаби. Това, че туроператори и авиокомпании залагат такива параметри, не означава, че те ще се реализират или че ще доведат до някакви загуби“, коментира той, като допълни, че към момента е наложително туристическият сектор да се концентрира върху това, което ще се случва през юли и август, когато трябва да има готовност да предостави качествен продукт на своите гости.

Гърция отпуска COVID мерките за Възкресение

Гърция отпуска част от COVID мерките за предстоящите празници. Така, считано от 19 април, 7-дневната карантина за българите за влизане в страната отпада. Изискването за представяне на негативен резултат от PCR тест обаче остава. Туристите, пожелали да прекарат празниците в южната ни съседка, ще могат да преминат границата и със сертификат за ваксинация срещу COVID-19, който съдържа името им и вида на ваксината, както и броя на дозите й. Задължително условие е той да бъде издаден поне 14 дни след имунизацията и да бъде преведен на английски език.

Освен това гръцките власти са взели решение граничният пункт Маказа-Нимфеа отново да отвори с работно време от 7:00 до 23:00 часа. На по чаша узо в някоя от гръцките таверни по брега ще можем да седнем едва на 3 май, когато откритите части на заведенията ще подновят работа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук