4 новозаразени с коронавирус в Кюстендил

0
121

379 са случаите на заразени с коронавирус в България.

25 са новите случаи, 4 от които в Кюстедил – двама мъже и две жени.

През нощта новите случаи са в София – 1, Варна – 3, Силистра – 2, Шумен – 1, Бургас – 4, Кюстендил – 4, Кърджали – 1, Пловдив – 3, Стара Загора – 1.

Изписаните са 17 души, които са с две отрицателни проби.

Новата област, която заразата достига е Силистра.

Няма починали през денонощието. 57% са мъже, 43% са жени. Средната възраст е 46 години”, заяви той.  Средната възраст на починалите е 66 години. 18 души медицински персонал са болни”

Всички контактни лица в Банско са изследвани. В Банско има 5 джипита и медицинска служба. Ситуацията се наблюдава много внимателно. Карантината отпада, но ще бъде както в областните градове.

33 000 опаковки хинин има на разположение. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

“Знаете, че има противоречиви версии за носенето на маски. СЗО по-скоро не препоръчва носенето на маски от здрави лица. Основните източници, които ползваме, за въвеждането на мерки, са Китай, Южна Корея, Израел и някои други големи държави. От Израел от снощи маските са задължителни”, заяви ген. Мутафчийски във връзка с вчерашната заповед на здравния министър Кирил Ананиев за задължително носене на маски на обществени места.

Гратисният период за закупуване на маски е до 00:00 часа в събота.

“Носенето на маски е задължително за обществените места, можете да проверите какво е “обществено място”, посочи още председателят на щаба. Това е една мярка, която отдалечава някакви по-твърди мерки. И ние имаме семейства и търпим същите мерки. Наблюдаваме тенденциите. Когато се говори за коронавируса в България, фокусът се измества в медийните репортажи. В другите страни проблемите са много сериозни, там фокусът е друг. Тази епидемия ни изправя всичките пред много големи предизвикателства. Ясно е, че 100-процентова подкрепа за мерките не може да има. Но получавам обаждания от граждани за по-строги мерки”, каза още Мутафчийски.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук