4 новозаразени с коронавирус в Кюстендил

0

379 са случаите на заразени с коронавирус в България.

25 са новите случаи, 4 от които в Кюстедил – двама мъже и две жени.

През нощта новите случаи са в София – 1, Варна – 3, Силистра – 2, Шумен – 1, Бургас – 4, Кюстендил – 4, Кърджали – 1, Пловдив – 3, Стара Загора – 1.

Изписаните са 17 души, които са с две отрицателни проби.

Новата област, която заразата достига е Силистра.

Няма починали през денонощието. 57% са мъже, 43% са жени. Средната възраст е 46 години”, заяви той.  Средната възраст на починалите е 66 години. 18 души медицински персонал са болни”

Всички контактни лица в Банско са изследвани. В Банско има 5 джипита и медицинска служба. Ситуацията се наблюдава много внимателно. Карантината отпада, но ще бъде както в областните градове.

33 000 опаковки хинин има на разположение. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

“Знаете, че има противоречиви версии за носенето на маски. СЗО по-скоро не препоръчва носенето на маски от здрави лица. Основните източници, които ползваме, за въвеждането на мерки, са Китай, Южна Корея, Израел и някои други големи държави. От Израел от снощи маските са задължителни”, заяви ген. Мутафчийски във връзка с вчерашната заповед на здравния министър Кирил Ананиев за задължително носене на маски на обществени места.

Гратисният период за закупуване на маски е до 00:00 часа в събота.

“Носенето на маски е задължително за обществените места, можете да проверите какво е “обществено място”, посочи още председателят на щаба. Това е една мярка, която отдалечава някакви по-твърди мерки. И ние имаме семейства и търпим същите мерки. Наблюдаваме тенденциите. Когато се говори за коронавируса в България, фокусът се измества в медийните репортажи. В другите страни проблемите са много сериозни, там фокусът е друг. Тази епидемия ни изправя всичките пред много големи предизвикателства. Ясно е, че 100-процентова подкрепа за мерките не може да има. Но получавам обаждания от граждани за по-строги мерки”, каза още Мутафчийски.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.