4 умопомрачителни факти за ракията! Знаете ли от къде произлиза нейното име?

0
1427

Ракията носи упование и главозамаяние. Тя е традиционно питие за всеки българин.

В малко къщи, ще бъдете посрещнати, без да ви бъде предложена от „домашната ракийка“, която се къта в мазето. Ето 4 любопитни факти за нея, които вероятно не знаете.

От къде идва името на ракията

Етимологията на думата „ракия“ произлиза от турската raki. Tя пък е взета от арабското „арак“, което в превод означава „пот, изпотяване“. Името обаче, идва не от „високите градуси“ на напитката, които могат да причинят изпотяване, а най-вероятно от факта, че капе капка по капка, като пот.

Ракията е традиционно българско питие

Първите данни за ракия по нашите земи са открити още в Средновековието. Доказателство за това е намерена при разкопки в района на Асеневия дворец на хълма Трапезица част от керамична купа върху която има надпис на старобългарски, който гласи: “Аз пих на празника ракиня.”

Ракията спомага за лечение на болести

Ракията спомага за облекчаването на болката и дори за излекуването от определен тип болести. Например, ако страдете от язва или хроничен гастрит, сигурно отлично знаете какъв ефект оказват 50 грама на гладно! Освен това помага при помага при зъбобол, зачервено гърло, болежки в гърба и т.н

Ракия може да се направи от….всичко!

Тя обикновено се приготвя от грозде, кайсия, сливи, микс от плодове и каквото още се сетите, но вероятно дори не подозирате, че има ракия от…мляко. Панагюрският фермер Кръстьо Катинов, години наред се опитвал да налучка правилната рецепта за приготвяне на млечния алкохол и в крайна сметка успял. „Млякото е най-бързо развалящият се продукт. Номерът е да го накараш да ферментира. Аз използвам захар, но в много малки количества като съотношение към млякото и мая в определени пропорции. Ако час след като съм подготвил сместа не започне да кипи, значи се е вкиснала. Около една седмица е необходима, за да е готова за варене“, издава тайните си амбициозния ракиджия и споделя, че от 120 л. мляко прави 40 л. ракия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук