От Министерството на финансите предоставиха справка за предоставените бонуси. Данните са в отговор на поставен от народния представител Антон Кутев въпрос до министъра на финансите. 

От данните става ясно, че 43 млн. лева бонуси били разпределени между 12 215 души.

От МФ предоставиха справка за начислените и изплатени допълнителни възнаграждения за постигнати резултати (ДВПР) през 2018 г. Тя е за Министерството на финансите и административните структури. Техните ръководители са второстепенни разпоредители с бюджет по бюджета на министерството.

Числеността на персонала по административните структури в системата на МФ е, както следва:

– Министерство на финансите – 571 щатни бройки;

– Национална агенция за приходите – 7 886 щатни бройки;

– Агенция „Митници“ – 3 362 щатни бройки;

– Агенция за държавна финансова инспекция – 193 щатни бройки;

– Държавна комисия по хазарта – 46 щатни бройки;

– Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ – 72 щатни бройки;

– Агенция по обществени поръчки – 85 щатни бройки.

Общо: 12 215 щатни бройки.

От ведомството на Владислав Горанов държат да бъде уточнено, че цитираната сума на брифинга на БСП е разпределена между 12 215 служители за цялата 2018 г. „Водещо в този списък е Министерство на финансите, където са раздадени почти 43 млн. лв.„, казаха от БСП.

Всички бонуси са изплатени при спазване на чл. 67, ал. 7, т. 5 и ал. 8-10 от Закона за държавния служител, чл. 107а, ал. 14, т. 5 и ал. 15 и 16 от Кодекса на труда и чл. 19, т. 5 и чл. 24 и чл. 25 от Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, приета с Постановление № 129 на Министерския съвет от 2012 г.

Според законовите разпоредби бонусите са изплащани четири пъти годишно – през април, юли и октомври за текущата година и през януари – за предходната година.

Според финансовите експерти разходите за бонуси не надхвърлят 30% от разходите за заплати, възнаграждения и задължителни осигурителни вноски по бюджетните разпоредители.

Бонуси са определени въз основа на оценка на постигнатите резултати от основните структурни звена и отделните служители през изтекло календарно тримесечие, уверяват от МФ.

Бонусите не са повече от 80% от основните заплати.

Междувременно съобщиха, че в БДЖ не са получавани допълнителни материални възнаграждения. Информацията е по повод твърденията на депутата Драгомир Стойнев, който заяви, че „Холдинг БДЖ“ ЕАД не е предоставил информация за допълнителни трудови възнаграждения.

От БДЖ заявиха, че са предоставили информация в парламента в отговор на въпрос от депутата Георги Свиленски в рамките на парламентарен контрол.

В „Холдинг БДЖ“ ЕАД допълнително материално стимулиране на служителитеи на лицата наети по договор за управление и контрол не е начислявано и изплащано през 2018 г., повтарят от БДЖ.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.