60 лева бонус за всеки пенсионер до юни 2022-а

0
70

По 60 лв. месечно ще е бонусът за всеки пенсионер в следващата половин година. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след заседанието на правителството.

За бонусите на пенсионерите се предлага да бъдат дадени 750 млн. лв. от по-добрата събираемост през тази година. Още 450 млн. ще са за помощ към бизнеса, обясни премиерът Кирил Петков.

1,2 млрд. лв. повече от разчетеното е събрала държавата към първата седмица на декември. От тези пари ще се финансират допълнителните мерки, ако правителството получи подкрепа от парламента. Ако такава не бъде дадена, ще си намали дефицитът на касова основа на бюджета, разясни вицепремиерът Василев.

Засега бонуси за пенсионерите се предвиждат за следващите шест месеца, а от юли трябва да има изработен нов модел за пенсиите, разясни финансовият министър. С допълнителните 60 лв. доходите на пенсионерите ще се запазят на нива от тази година.

От 25 декември е предвидено увеличение на пенсиите и минимална от 370 лева. В момента обаче реално най-високият доход е 420 лв. заради бонусите н размер на 120 лв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук