70% ваксинирани през юли, лятото ще достигнем колективен имунитет

0
2615

През есента отново трябва да се внимава, може да има скок на болните

През месец юли е напълно достижимо да имаме 70% ваксинирани срещу коронавирус хора. Това означава, че лятото ще бъде спокойно и ще можем да постигнем колективен имунитет срещу вируса. Това заяви математикът на Националния оперативен щаб проф.Николай Витанов пред Нова телевизия.

Хората, които са преболедували също имат имунитет, но на есен е възможно този имунитет да започне да спада, и тогава е възможно да има нови случай на заболели. Не е изключено също и хора посещаващи страни, в които има новите щамове да ги внесат у нас и тогава трябва да се внимава много, каза още проф.Витанов. Според него ваксинираните имат по-голяма защита срещу вируса, но при преболедувалите защитата спада по-бързо.

Дифузното разпространение на заразата спря във всички области на страната, както се очакваше, обяви още математикът. Данните за базовото репродуктивно число сочат, че здравната система у нас се разтоварва и активните случаи намаляват.

„Заразата се свива и ние вървим в добра посока. Като че ли по празниците не успяхме да пречупим тази положителна тенденция, но нека да изчакаме седмица”, добави математикът.

Проф. Витанов представи статистика, според която областите в страната са под критичната стойност и ситуацията е нормална.

„Винаги съм казвал, че ще си изкараме спокойно празниците. Ако случаите падат под 1 000, не сме успели да пречупим положителните сценарии. Ако не дойде нов щам, ще си изкараме едно спокойно лято”, смята той.„Като че ли се справихме с третата вълна, тя си заминава. Какво казва институтът „Роберт Кох” – че България излиза от зоната на опасност. Следователно, третата вълна си заминава”, коментира още математикът проф. Николай Витанов.

Камелия Цветанова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук