71% от българите ходят на очен лекар само при проблем

0

71% от българите на възраст между 20 и 45 г. посещават очен лекар само при проблем. Това сочат резултати от представено изследване за грижите, които полагаме за очите си в Световния ден на зрението.

18% от населението в активна възраст у нас посещава офталмолог веднъж годишно, а 5 на сто твърдят, че не стигат въобще до специализирания кабинет.

„Подобна е статистиката за грижите за зрението и в световен мащаб и видимо, България не прави изключение от практиката“, обясни д-р Боршуков, член на Европейската и Американската Академия по Офталмология.

Около 1/3 от анкетираните предпазват очите си, носейки качествени слънчеви очила със защитни филтри. Един на четирима ползва очила за работа с компютър или диоптрични очила с филтри за защита от екранни лъчения. 9% накапват изкуствени сълзи.

Всеки пети българин прекарва между 4 и 6 часа пред телефон или компютър, а всеки четвърти българин прекарва поне по 2 часа дневно. Най-много време се застояваме пред дигиталните устройства в почивните дни.

37% посвещават 4 часа от времето си през уикенда в тази дейност, а 27% –около 8 часа.

„Човек не е устроен да прекарва толкова време пред екрана. Препоръката ми като офталмолог е на всеки 15 минути да отмествате поглед от монитора, а на всеки час да се разтъпчете„, посъветва Боршуков.

Според него няма категорични доказателства, че синият екран е вреден, но последните американски проучвания сочат, че повече от 2 часа на ден пред монитора не е препоръчително за децата.

„В съвременния свят не можем да избегнем електронните устройства, но децата трябва да се научат как да работят с тях по правилния начин„, допълни доктора.

Почти една трета от анкетираните (29%) споделят, че имат проблеми със зрението, като най-честите оплаквания са свързани с късогледство (56%), астигматизъм (41%) и далекогледство (21%), познати като грешки в оптиката на окото.

Възможността за премахване на диоптрите чрез най-съвременния метод – лазерна корекция, е популярно сред българското население. 27% са се интересували от нея и са търсили информация, а 78 на сто са чували за този метод за сваляне на очилата или лещите, независимо дали имат или не проблем със зрението.

Според доц. Андрей Андреев, най-съвременният, усъвършенстван и безопасен начин за лазерна корекция на зрението в наши дни е SmartSurf-технологията.

„Най-голямото предимство на метода е, че е безконтактен, бърз и безболезнен„, обяснява той.

По думите му ефектът е „видим“ веднага след манипулацията.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.