8-годишно момче загина на Коледа в арест на границата САЩ-Мексико

0
11213

8-годишно момче от Гватемала е загинало на Коледа, след като е задържано от американски гранични агенти, американските митници и гранична защита (CBP) коментира, че това е второто дете мигрант, което загива, задържано в САЩ през декември, съобщава БиБиСи.

Момчето и баща му са били в ареста на CBP в понеделник, когато агент на граничен патрул забелязва, че детето показва признаци на заболяване, се казва в изявление на CBP. Бащата и синът са отведени в Регионалния медицински център в Аламогордо, Ню Мексико, където момчето е диагностицирано с обикновена простуда и висока температура, и в последствие е изписано от болницата.

По-късно същата вечер момчето започва да повръща и е прехвърлено обратно в болницата. Детето загива рано във вторник, обясняват CBP и допълват, че причина за смъртта не е известна.

Бащата и синът не назовани, агенцията ще предостави повече подробности „когато са налични и подходящи.“ Гватемалските длъжностни лица са уведомени за смъртта, допълва CBP.

Смъртта на момчето е вторият трагичен инцидент от началото на декември, когато 7-годишната Жаклин  Каал, също от Гватемала почина, след като е задържана заедно с баща си от американски гранични агенти в отдалечена част на Ню Мексико.

След втория смъртен случай CPB обяви, че разработва промени в политиката си, съобщи СиЕнЕн денс. Ще се извършат вторични медицински прегледи на всички деца, които бъдат държани под стража, с акцент върху децата под 10 години.

Агенцията ще работи и с миграционните и митнически власти, за да подобри възможностите за попечителство, като по-добър транспорт до семейните жилищни центрове и контролирано освобождаване, както и работа с неправителствени агенции за жилищно настаняване.

Конгресмен от Тексас обяви, че загиналото момче се казва Фелипе Алонсо-Гомес и призова за разследване в Конгреса за смъртта на момчето.

„Трябва да гарантираме, че ще третираме мигрантите и търсещите убежище с човешко достойнство и ще осигурим необходимите медицински грижи на всеки, който е в ръцете на правителството на САЩ„, коментира Хоакин Кастро.

„Политиката на администрацията да отклонява хората от законните пунктове за влизане, известна още като измерване, поставя семействата и децата в голяма опасност“, допълва той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук