ABC: Американските учени моделираха климата на Земята след войната между САЩ и Русия

0

Всичко това „може да изглежда като антиутопия, очертана от холивудските сценаристи“, но учените стигнаха именно до този извод 

Ако между САЩ и Русия избухне ядрена война, тогава почти всички 7,7 милиарда души, които живеят на Земята, ще загинат поради последствията от този конфликт, пише испанският вестник ABC, позовавайки се на проучване, проведено от Ратгерския университет в Ню Брънсуик. Според един от авторите на изследването, единственият начин да се избегне това е унищожаването на ядрените оръжия.

В случай на тотална война между Русия и САЩ ядрена зима очаква планетата, което ще доведе до измиране на човечеството от глад, пише испанският вестник ABC с позоваване на проучване, проведено от Ратгерския университет в Ню Брънсуик, пише „Поглединфо“

Всичко това „може да изглежда като антиутопия, очертана от холивудските сценаристи“, но учените стигнаха именно до този извод. Те потвърдиха, че ако се случи ядрен конфликт между Москва и Вашингтон, той ще донесе невероятни разрушения на цялата планета. В света ще се установи глобална ядрена зима, поради която в по-голямата част от Северното полукълбо температурата ще бъде под нулата дори през лятото.

В резултат на това почти всички от 7,7 милиарда души, които живеят на планетата, могат да умрат от глад.

Това проучване според ABC предоставя още повече аргументи в подкрепа на Договора за забрана на ядрените оръжия, приет от ООН преди две години. Оттогава 25 държави – САЩ, както е посочено в статията не е сред тях – са ратифицирали този документ. Споразумението ще влезе в сила, когато има 50 такива държави.

В момента този въпрос е по-актуален от всякога, подчертава изданието. В крайна сметка правителството на Доналд Тръмп преди няколко дни проведе изпитания на крилата ракета с наземно базиране с обсег на действие над 500 км. Вашингтон предприе тази стъпка, след като беше прекратен Договорът за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (Договорът за РСМО), който забраняваше на двете свръх държави да съхраняват и използват такива оръжия.

Изследователите, с помощта на съвременния климатичен модел, пресъздадоха ефектите на ядрена война между свръх държавите. Поради този конфликт, а именно: заради пожари в градовете и индустриалните зони, 150 милиона тона черен дим могат да влязат в горните и долните слоеве на атмосферата, които ще бъдат там няколко месеца или дори години, пречейки на проникването на слънчевата светлина на Земята.

Учените използваха новия климатичен модел на Националния център за атмосферни изследвания, който в сравнение с модела, използван от НАСА преди две години, има подобрени възможности за моделиране.

Според един от авторите на изследването Алън Робок, ядрена война може да възникне поради случайност, кибер атака, компютърна неизправност или поради нестабилността на един от световните лидери. Следователно единствената надеждна стъпка, която светът може да предприеме, е да унищожи ядрените оръжия, убеден е ученият. Въпросът, както е отбелязано в статията, е само кой ще направи първата стъпка.

Blitz.bg

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.