COVID-19 порази медик, броени дни след като се ваксинира с „Пфайзер“ срещу вируса

0
52

Медицински брат в САЩ се е заразил с коронавирус, след като е получил ваксината Pfizer. Това съобщава ABC.

45-годишен санитар от Сан Диего (САЩ) е дал положителна проба за новия коронавирус само шест дни след като е бил имунизиран с първата доза на „Пфайзер“.

По информация на американските медии Матю Л. е бил инжектиран с препарата на Пфайзер/Бионтех на 18-и декември, като единственото му неразположение дотогава било в зоната, където е била поставена ваксината.

Шест дни по-късно обаче санитарят, в края на свое дежурство в медицинския център, където работил, изведнъж се почувствал отпаднал и с мускулни болки. Решил да си направи бърз тест за коронавирус, който излязъл положителен.

По повод случая здравните експерти напомниха, че поставянето на ваксина няма как да даде моментален ефект още след първата доза, а ще е необходимо известно време.

Клиничните изпитания показват, че антителата започват да се формират най-рано след десетия ден от ваксинацията или най-късно след 14-ия ден, подчерта пред KGTV специалистът по инфекциозни болести в Здравния център на Сан Диего Кристиан Реймърс.

Дори след тези десет или 14 дни пациенът ще се сдобие с имунитет от около 50 процента, ето защо е важно и поставянето на втората доза, с която имунитетът ще скочи до 95 процента. Едва след втората доза процесът по имунизацията ще е завършен, допълни още Реймърс.

Блиц

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук