DJ Габи от Русе миксира Тодор Живков и техно в Берлин и Брюксел

0
12744

Да си жена и да се утвърждаваш като диджей в царството на електронната музика със сигурност не е лесно. В тази мъжка територия, поне засега, жените са рядкост и Габриела Вергилов е един успешен пример. Тя пуска музика и набира скорост в клубове в Берлин, Копенхаген, Брюксел и в други европейски градове. И вероятно вече е по-популярна там, отколкото в България. По стечение на обстоятелствата бях на техно парти в клуб Арена Берлин, когато Габриела миксираше. В продължение на два часа, тя пускаше музика и свои парчета, включващи предимно нейни вокали. Едно от тях е особено популярно сред феновете й с ефектно включените думи от реч на Тодор Живков. Техното, в превод на български, се казва „Нещо скучно“, и в него няколко пъти звучат думите „Възниква напрежение“. Пред сайта „Здраве да е“ Габриела признава, че е фен на БГ бандата „Ъпсурд“, която използва в песните си части от речи на бившия партиен вожд и че това я е вдъхновило за нейното „Нещо скучно“. Парчето с Тодор Живков вече е вкарано в CD-компилация, издадена от известния клуб Fabric–Лондон, казва българката.

Габриела определя 2017-а като стартова година за своето изграждане като музикант. Започва с участие в София, след което продължава с изяви в различни европейски градове – в Германия, Дания, Белгия и Франция. 2018-а е още по-натоварена и й предстоят участия в три важни фестивала на електронната музика в Белгия и Хърватска. Музиката, която прави като диджей и продуцент, гравитира между твърдия хаус и техното. Впрочем, така я определят колеги и специалисти. Наричат още музиката й „еклектична“, „различна“, „не точно техно“. Но както й да я определят, Габи е убедена, че продължава линията на некомерсиалната и непопулярна електронна музика, наричана Ъндърграунд. В момента Габриела има готови осем парчета, а до края на настоящата година ще направи още осем, всичките с нейни вокали. Освен това работи върху други три нови и неиздавани парчета, вдъхновени от българския фолклор. Композициите са римейк на популярна българска народна музика и включват авторски вокали на Габи. Подобно на останалите парчета, и тези са разработени в духа на хаус и техно-стиловете.

Пътят на Габриела към електронната музика е дълъг, но предопределен още от детска възраст. Казва, че има ранен спомен, когато на семеен празник за първи път чува песен на популярната през 70-е и 80-те години група Бони М. На въпроса на родителите й каква иска да стане като порасне, Габи отговаря без колебание: „певица“. Баща й е човекът, който първи я въвежда в света на музиката. Той има малко звукозаписно студио и притежава колекция от дискове.

Родена е в крайдунавския град Тутракан, но семейството й се мести в Русе, където Габи учи до студентските си години. Възпитаничка е на Дойче шуле, а висшето си образование получава в Нов български университет, където завършва специалността „Култура и изкуство“. Точно през студентските години започва ориентацията й към бъдещото поприще. Докато следва, започва да работи като редактор за сайта viewsofia.com, където създава много контакти с хора, занимаващи се с електронна музика. Окончателното ориентиране на Габриела към нея става в Копенхаген, докато кара магистратура по моден дизайн.

Страстта към музиката надделява и русенката зарязва модната специалност. Съветват я да стане диджей, но в първия момент момичето се стъписва. Отначало се уплаших, мислех си, че няма да мога да се справя, но един ден се събудих и си казах, че ще си купя диджей оборудване, грамофони с dj-миксер и инструменти за продуциране на музика, разказва Габриела. Така идва ред на първото й участие в парти, състояло се в бункер от втората световна война. Габриела събира 50 плочи и започва да пуска музика. Началото е поставено, макар и непрофесионално, според нея. След 8-9 месеца опит, вече се отпуска и продължава по-уверено.

От две години Габриела Вергилов е професионален диджей. Първо живее и работи в Берлин, царството на техно музиката, но от 2018-а се мести в Брюксел. Убедена е, че нейната територия е непопулярната и по-малко комерсиална музика, както наричат Ъндърграунда. Готви се за участия във фестивали, на които ще се съберат близо 60 000 зрители, завършва нови парчета и се надява те да се харесат на феновете й.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.