Да си жена и да се утвърждаваш като диджей в царството на електронната музика със сигурност не е лесно. В тази мъжка територия, поне засега, жените са рядкост и Габриела Вергилов е един успешен пример. Тя пуска музика и набира скорост в клубове в Берлин, Копенхаген, Брюксел и в други европейски градове. И вероятно вече е по-популярна там, отколкото в България. По стечение на обстоятелствата бях на техно парти в клуб Арена Берлин, когато Габриела миксираше. В продължение на два часа, тя пускаше музика и свои парчета, включващи предимно нейни вокали. Едно от тях е особено популярно сред феновете й с ефектно включените думи от реч на Тодор Живков. Техното, в превод на български, се казва „Нещо скучно“, и в него няколко пъти звучат думите „Възниква напрежение“. Пред сайта „Здраве да е“ Габриела признава, че е фен на БГ бандата „Ъпсурд“, която използва в песните си части от речи на бившия партиен вожд и че това я е вдъхновило за нейното „Нещо скучно“. Парчето с Тодор Живков вече е вкарано в CD-компилация, издадена от известния клуб Fabric–Лондон, казва българката.

Габриела определя 2017-а като стартова година за своето изграждане като музикант. Започва с участие в София, след което продължава с изяви в различни европейски градове – в Германия, Дания, Белгия и Франция. 2018-а е още по-натоварена и й предстоят участия в три важни фестивала на електронната музика в Белгия и Хърватска. Музиката, която прави като диджей и продуцент, гравитира между твърдия хаус и техното. Впрочем, така я определят колеги и специалисти. Наричат още музиката й „еклектична“, „различна“, „не точно техно“. Но както й да я определят, Габи е убедена, че продължава линията на некомерсиалната и непопулярна електронна музика, наричана Ъндърграунд. В момента Габриела има готови осем парчета, а до края на настоящата година ще направи още осем, всичките с нейни вокали. Освен това работи върху други три нови и неиздавани парчета, вдъхновени от българския фолклор. Композициите са римейк на популярна българска народна музика и включват авторски вокали на Габи. Подобно на останалите парчета, и тези са разработени в духа на хаус и техно-стиловете.

Пътят на Габриела към електронната музика е дълъг, но предопределен още от детска възраст. Казва, че има ранен спомен, когато на семеен празник за първи път чува песен на популярната през 70-е и 80-те години група Бони М. На въпроса на родителите й каква иска да стане като порасне, Габи отговаря без колебание: „певица“. Баща й е човекът, който първи я въвежда в света на музиката. Той има малко звукозаписно студио и притежава колекция от дискове.

Родена е в крайдунавския град Тутракан, но семейството й се мести в Русе, където Габи учи до студентските си години. Възпитаничка е на Дойче шуле, а висшето си образование получава в Нов български университет, където завършва специалността „Култура и изкуство“. Точно през студентските години започва ориентацията й към бъдещото поприще. Докато следва, започва да работи като редактор за сайта viewsofia.com, където създава много контакти с хора, занимаващи се с електронна музика. Окончателното ориентиране на Габриела към нея става в Копенхаген, докато кара магистратура по моден дизайн.

Страстта към музиката надделява и русенката зарязва модната специалност. Съветват я да стане диджей, но в първия момент момичето се стъписва. Отначало се уплаших, мислех си, че няма да мога да се справя, но един ден се събудих и си казах, че ще си купя диджей оборудване, грамофони с dj-миксер и инструменти за продуциране на музика, разказва Габриела. Така идва ред на първото й участие в парти, състояло се в бункер от втората световна война. Габриела събира 50 плочи и започва да пуска музика. Началото е поставено, макар и непрофесионално, според нея. След 8-9 месеца опит, вече се отпуска и продължава по-уверено.

От две години Габриела Вергилов е професионален диджей. Първо живее и работи в Берлин, царството на техно музиката, но от 2018-а се мести в Брюксел. Убедена е, че нейната територия е непопулярната и по-малко комерсиална музика, както наричат Ъндърграунда. Готви се за участия във фестивали, на които ще се съберат близо 60 000 зрители, завършва нови парчета и се надява те да се харесат на феновете й.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук