EКСКЛУЗИВНО! ДАНС влезе в ДФ „Земеделие“! Столът на Румен Порожанов се клати с всичка сила!

0
1410

Служители на ДАНС започнаха масирана проверка в Държавен фонд „Земеделие“. Проверяват се всички договори за обществени поръчки сключени по времето на началника на институцията Румен Порожанов.

Тази сутрин ПИК разкри, че в ДФ „Земеделие“ има съмнителни финансови схеми, от които мирише на корупция (виж в Още по темата).

Акцията е по сигналите срещу уволнения служител Янаки Червеняков, началник сектор в договорната дирекция на фонд „Земеделие“. Името му бе замесено и покрай проект финансиран от Програмата за развитие на селските райони на неговата тъща, както и строителството на стадион в Земен, където фонд „Земеделие“ финансира с 3,4 млн. лв.

Шефът на фонда Румен Порожанов оказвал пълно съдействие. Според Порожанов агентите на ДАНС са получи всички искани документи и са разговаряли със служители на фонда.

Столът му, обаче започна да се клати с всичка сила и не е изключено той да падне от него.

Сигналът срещу него бил, че като шеф на фонда е одобрил обществени поръчки за около 11 млн. лв. на „Трейс холдинг“, в която имал акции от 2013 г. купени на борсата. Според сигнала той не е имал право да разпорежда средства от фондовете към свързани с него фирми.

„Като шеф на фонда нямам никакви отношения със строителя – нито при договарянето, нито при разплащането с „Трейс“. Отношенията на фонда са с общините, които сами избират строители. Така че, конфликт на интереси нямам. Ще пусна запитване в Централния депозитар кога точно съм придобил и съм се освободил от акциите, макар че и още да ги притежавах, няма кофликт на интереси./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук