Exit Poll: Румен Радев и проф. Анастас Герджиков отиват на балотаж другата седмица

0
36

Обявиха първите прогнозни резултати от изборите за президент и вицепрезидент. Данните са от екзитпола на социологическата агенция „Галъп Интернешънъл болкан“, направен по поръчка на NOVA.

Данните показват, че няма нито един кандидат за държавен глава, който да е избран на първи тур. Кандидат-президентската двойка Румен Радев и Илиана Йотова са получили 49.4% от гласовете на избирателите. За Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 25.3% от гласоподавателите.

 

графика президент
Данни: Галъп

 

Разликата между двете двойки е повече от 24%, показва Екзитпола на „Галъп“ при 90% преброени бюлетини.

Подобни резултати показват и данните на агенция „Тренд“ – 48.3% за Радев и Йотова, 24.6 за Герджиков и Митева.

В глава 4 на Конституцията е записано, че за да бъде избран даден кандидат още на първия тур на изборите, той трябва да е получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели.

Това означава, че следващата седмица ще се проведе балотаж на президентските избори, на който ще гласуваме за Румен Радев или проф. Анастас Герджиков.

Как се представиха останалите кандидат на изборите за президент и вицепрезидент

Според данните на „Галъп Интернешънъл болкан“ Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова (ДПС) имат 9%, а Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе са на четвърто място с 4.2% от гласувалите. Пети са Костадин Костадинов и Елена Гунчева („Възраждане“) с 3.9% от гласовете.

На шесто място са фолкпевицата Луна Йорданова и нейното вице Иглена Илиева с 1% от гласувалите на президентските избори.

Според социолозите на „Тренд“ Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова (ДПС) имат 9.2%, а Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе са на четвърто място с 5.2% от гласувалите. Костадин Костадинов и Елена Гунчева („Възраждане“) имат 3.7% от гласовете. Луна има 1% и според тази агенция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук