Атанас Скатов разкри за ужаса под К2 ВИДЕО

0
2668

Никой не знае какво точно е станало със Сержи Минготе, допълни българският алпинист

Българският алпинист Атанас Скатов е изпуснал кратък прозорец от хубаво време, за да опита да атакува покоряването в зимни условия на втория най-висок връх на света К2. Той коментира пред „Нова Телевизия“ трагедията с испанеца Сержи Минготе. Скатов разкри и изключително трудните условия, пред които е изправена експедицията. Той сподели, че в лагера им е избухнал и пожар. Запалила се е палатката им за хранене, а огънят е обхванал и панталоните на единия от групата.

„Бях тръгнал за аклиматизация и да се пробвам да покоря върха. За съжаление в Лагер2 взех решение да не продължа нагоре, понеже не се чувствах достатъчно силен и аклиматизиран. Затова предпочетох да сляза надолу. Няколко шерпи продължиха нагоре, но те бяха дошли 20 дни преди нас и имаха много по-добра аклиматизация. Всеки сам решава за себе си как се чувства. Най-важно е какво ти е състоянието“, обясни Скатов.
„За съжаление загубихме много добър приятел. Невероятен алпинист и невероятен човек. Той беше с най-голям опит сред нас. Изкачвал е К2 и при летни условия, както и много други върхове. Никой не знае какво точно е станало. Малко под Лагер1 може би се е подхлъзнал или въжето се е скъсало. Факт е, че е паднал надолу около 600 метра. В момента докато говорим, в базовия лагер дойде хеликоптер, за да вземе тялото му.“

„Днес го изпращаме. Много е тъжна цялата ситуация. Някои колеги даже се чудят дали да продължават или да си тръгват. Много неща се насъбраха. Нашата палатка за храна се запали вечерта. На един се запали панталона и трудно го загасихме. В такива моменти човек се замисля какво да прави. В следващите десет дни времето ще е лошо. В този период всеки ще има време да реши за себе си дали да продължи към върха. Има и много шерпи с измръзвания на крайниците и те си тръгват. Един шерп пострада сериозно, тъй като камък му проби каската и разцепи главата. Зашиха го и днес си тръгва“, допълни българският алпинист.

„Експедицията в зимни условия е много тежка. Аз лично не очаквах, че теренът е толкова много труден. Още от преден базов лагер се тръгва само нагоре, катериш се по скали и лед. В комбинация със зимата и силния вятър става още по-трудно. Засега оставам в базовия лагер. Ще трябва да изчакаме десет дни да мине силния вятър и след това ще решим дали ще продължим нагоре. Определено, случилото се вчера повлия на абсолютно всички и на никой не му е празнично, че може да изкачи върха“, завърши Атанас Скатов.

https://www.vbox7.com/play:c730925889

blitz.bg

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук