БОМБА В ДЕЙЛИ ПРЕС! Главният прокурор Сотир Цацаров: Служител на „Джи Пи Груп“ се разследва за пране на пари

0
18131
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес" / Петър ХРИСТОВ

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС

Прокуратурата разследва строителната компания „Джи Пи Груп“ не само за злоупотреби с евросредства, но и за пране на пари. Това заяви за Нова главният прокурор Сотир Цацаров, видя Информационна агенция „Дейли Прес“.

По думите му държавното обвинение разследва за пране на пари служител на компанията, свързан със строителната дейност.

„Едновременно с това на ДАНС са възложени други действия, които са свързани с установяването на всички механизми на финансирането на съответните европейски проекти, както и това, че всъщност парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми“, заяви Цацаров.

От Информационна агенция „Дейли Прес“ припомняме, че преди седмица Цацаров съобщи, че Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство по сигнали за дейността на строителната компания „Джи Пи груп“. Тогава обвинител номер 1 заяви, че след сигнал на сайта „Биволь“ и вицепремиера Томислав Дончев прокуратурата е запорирала паричен превод на фирмата за 14 млн. евро от България към чужда банка.

Междувременно от компанията посочват в позиция, че „Джи Пи груп“ няма запорирани средства. Имало запор на компании, свързани със строителната фирма. „Джи Пи груп“ оказвали и пълно съдействие на разследващите.

Припомняме и че заради разследването два големи проекта, поети от компанията, бяха върнати в начална точка. Става въпрос за тунелът „Железница“ от АМ „Струма“, както и трасето на столичния трамвай №5.

Случаят придоби известност по време на разследване точно на „Джи Пи груп“ журналисти бяха арестувани, защото са отишли на място да установят как се развива случая по подаден от тях сигнал към ГДБОП. Задържаните бяха Димитър Стоянов от сайта „Бивол и Атила Биро от румънския Rise Project. Заедно с адвокат, който бил с тях, са отведени за снемане на обяснения в РПУ Радомир, докато провеждали разследването.

По случая със задържането им беше поискано товашния главен секретар на МВР и сега вътрешен министър Младен Маринов да бъде оттеглен заради тежкия провал на властта в сектор „Сигурност“. И омбудсманът Мая Манолова констатира, че е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти, по време на осъществяване на тяхната професионална дейност.

На 14 септември 2018 г. сигнал по повод същите публикации беше изпратен от вицепремиера Томислав Дончев до главния прокурор, МВР, КПКОНПИ, както и до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“, а премиерът Бойко Борисов разпореди временно отстраняване от длъжност на всички служители, споменати в журналистическото разследване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук